Як правильно викопувати і зберігати цибулю

Цибулю можна вважати одним із найбільш корисних стратегічних продуктів харчування. З цим овочем готуються багато страв, закривається консервація тощо. Збирати і викопувати цибулю потрібно, коли вона вже повністю дозріла. За часом - це приблизно 68-80 днів від посадки коренеплоду, тому для полегшення процесу збирання бажано запам'ятати дату висадки.

Викопування цибулі

Перші ознаки, що цибулю можна викопувати:

  • Шийка стає сухою і тонкою. При цьому вона набуває характерного жовтого кольору, ну або інший відтінок (усе залежить від сорту).

  • Перо цибулі починає лягати, укладатися на землю і теж жовтіє.

  • Шкірка цибулинки стає сухою і лущиться. Луска (захисна) повинна добре і швидко відділятися.

Правила збирання цибулі

Збиральні роботи починаються наприкінці липня-початку серпня, в сонячну, суху погоду. І тут теж є свої правила:

 

  • Полив за два тижні потрібно припинити. В іншому випадку цибулини знову пустять нові корінці.

  • Виривати цибулю з ґрунту потрібно дуже і дуже обережно. Якщо бадилля відірветься або пошкодиться, цибуля дуже швидко загниє і пропаде. Тому прибирати цибулю з грядок потрібно за допомогою простих городніх вил або ж вилами садовими.

  • Якщо на викопаній вами цибулі залишилися залишки землі, то потрібно обережно її видалити з коренеплоду вручну, ні в якому разі не можна бити коренеплоди один об одного, або ще об якісь предмети. Все це потрібно виключити, оскільки будь-які сильні удари ведуть до пошкодження і загнивання цибулин.

  • Відразу після викопування, перо обрізати не рекомендується, свіжовикопану цибулю потрібно залишити на цілий день підсихати на сонечку. І головне не забувати її час від часу перевертати. Потім цибулю потрібно перенести на тиждень у місце, що добре провітрюється, з гарною вентиляцією. Це може бути балкон, горище, ну або яке-небудь інше відповідне по мікроклімату місце.

Тепер розглянемо варіант дощового літа.

Що ж робити, коли перо ще зелене, а шийки ще погано сформувалися? Залишати цибулю на грядках? Вона там намокне і буде погано зберігатися.

Тому цибулю викопувати потрібно, але перо відразу обрізати не можна. Нехай певний час полежить під навісом, або ж на горищі прямо з листям. Цей прийом називається доспівання (недозрілі плоди зберігаються в спеціальних приміщеннях до повного дозрівання). Протягом тижня всі поживні та корисні елементи перемістяться з пера (бадилля) в цибулину. І вже після того як перо остаточно засохне - можна приступати до обрізання.

Є і другий варіант доспівання цибулі. Його застосовують карельські агрономи.

Оскільки в тих краях літо нетривале, цибуля природно не встигає за термінами повністю дозріти. Тому прямо на грядках роблять невеликі курені (з будь-яких підручних засобів). Тобто дощ на грядку не потрапляє, а через своєрідний «тунель» повітря добре проходить і прекрасно циркулює. Таким чином, цибулини дозрівають до потрібного терміну (середини серпня).

Зберігання цибулі

Далі йде завершальний етап - це зберігання.

Як тільки цибуля гарненько підсохне, перо обрізають, і залишають кінчик десь сантиметрів чотири, ну а потім обрізають і корінець. Але не під самий край, а залишають десь сантиметри два.
Для тих, хто хоче з цибулі на зиму заплести «косички», перо обрізати можна не так коротко.

Потім переходьте до сортування цибулі за розміром. Оскільки великі цибулини зберігаються недовго, то їх потрібно вживати в їжу в першу чергу. Середні і дрібні цибулини слід розкласти по шухлядах, і розкладати їх потрібно не під самий край - цибуля має добре провітрюватися і «дихати».

Так само важливо дотримуватися і температурного режиму. Зберігатися ящики з цибулею повинні в сухих і добре провітрюваних приміщеннях. Необхідна температура - від п'ятнадцяти до двадцяти градусів тепла. Перемерзання цибулі призводить до втрати смакових якостей! Не забувайте періодично цибулю перемішувати (ворушити), гнилі цибулини необхідно відразу видаляти.

Читайте також