Як правильно використовувати попіл на ділянці, щоб принести користь городу

Попіл — відмінний, а також безкоштовний для багатьох садівників і городників засіб. Якщо у вас є вільний доступ до такого чудесного засобу, то їм неодмінно потрібно користуватися. Але як саме використовувати золу на ділянці, щоб не нашкодити рослинам, а дійсно принести користь? 

Попіл підходить для застосування в слабокислих і кислих ґрунтах, бо має лужний ефект. Якщо ж ґрунт і так лужний, то попіл може тільки погіршити ситуацію. Тому перед застосуванням попелу упевніться, який тип ґрунту у вас на ділянці в цей момент. Дізнатися це можна за допомогою лакмусової палички, які продаються у всіх садівничих магазинах.

Також необхідно упевнитися, які рослини на вашій ділянці люблять кислий ґрунт. До них підсипати попіл не варто у жодному разі! Наприклад, до таких рослин відносяться майже всі хвойні, а також лохина, калина, горобина, жимолость, гортензія і т.д. якщо ж в ґрунті є недолік калію, то для таких рослин його краще заповнювати не попелом, а сульфатом калію. Особливо люблять попіл наступні всім відомі рослини: капуста, томати, перці.

Щороку навесні, під час перекопування, попіл можна використовувати в якості додаткової, натуральної підгодівлі ґрунту. Використовується зола наступним чином: 1 відро золи на 3-4 кв.м. після цього ґрунт стає більш пухким, що дуже корисно рослинам.

Рідка підгодівля золи виглядає наступним чином: 1 стакан золи (150-200 гр.) на відро води (10-12 л), проливаємо під корінь рослини.

Читайте також