Як правильно виростити троянду з букету в домашніх умовах

Викидати чарівні рослини у відро для сміття часом рука не піднімається - хтось засушує бутони, а хтось залишає живці у воді в надії на те, що вони дадуть коріння і в подальшому знову порадують ніжною красою своїх квітів.

Подарований букет троянд, як би ми не намагалися зберегти свіжість квітів, дуже скоро зів'яне і його доведеться викинути. Надовго зберегти пам'ять про подаровані квіти не вийде, але може варто ризикнути і спробувати виростити троянду з букету в домашніх умовах?

Ідея виростити живці з подарованого букету не здасться божевільною тим жінкам, які хоч трохи знайомі з розмноженням рослин. Вони поставлять їх у воду і будуть чекати, коли з'являться перші корінці. Чудово, якщо це станеться, але найчастіше стебла або почнуть гнити, або просто зів'януть. Чому не виходить вкоренити квітку? Чи можна взагалі з букета виростити троянди?

Сьогодні в нашій статті ми спробуємо з'ясувати, як правильно посадити троянду з букету, коли це можна зробити, а коли подаровані бутони краще засушити, щоб хоч якось зберегти милі спогади про презент, інформує Ukr.Media.

Коли вирощування можливе?

Бажаючи вивести троянду з красивого букета, слід знати, що ця ідея може реалізуватися лише за умови, що вам були подаровані квіти «вітчизняного виробництва». Не намагайтеся експериментувати з голландськими трояндами, не витрачайте час і сили на нездійсненне завдання.

Закордонні екземпляри не здатні до розмноження. Щоб пережити тривале транспортування, їх піддають дії різних хімічних хитрощів, за допомогою яких квітникарі-професіонали зберігають їх зовнішній вигляд на довгий час.

Як зрозуміти, що за троянди в букеті - вітчизняні або імпортні? Якби ви самі купували їх, то можна було б докладно все розпитати у продавця, але як бути з подарунком? Це можна з'ясувати, уважно спостерігаючи за рослинами у вазі. Вітчизняні квіти вже до кінця першого дня стояння у воді можуть почати згасати.

Як підготувати живці?

Приступаючи до живцювання подарованого букета, всім нам хочеться отримати позитивний результат. Щоб так сталося, треба знати декілька простих нюансів:

  • Для вкорінення необхідно використовувати лише троянди зі свіжого букету, а не чекати, коли вона зів'яне.
  • Держак слід робити з серединної частини стебла, оскільки верхня частина ще занадто слабка, а нижня вже суха і стара.
  • Стебла треба вибирати середньої товщини і з трьома живими бруньками.

Насамперед, необхідно нарізати живці довжиною близько 20 сантиметрів, видалити з них квітки, бутони, шипи і листя на нижній частині стебла. На верхній частині стебла листя вкорочуємо на 2/3. Після чого поміщаємо підготовлені живці у воду, бажано дистильовану.

Після появи корінців живці можна пересаджувати в горщики або висаджувати в грунт під банки. Подібний спосіб посадити троянду з букета годиться й для зими, і для літа, якщо в квартирі не буде холодно, а вода буде регулярно змінюватися.

Для букетів, отриманих пізньої осені або взимку, все ж краще всього підійде наступний спосіб живцювання, коли потрібно зберегти стебла до весни і не дати їм випустити коріння. Для цього потрібно всього лише прикопати підготовлені живці в грунт, а зверху зробити сухе укриття - захист від морозів, з настанням весни посадити їх одним з перерахованих способів.

Літній спосіб вирощування троянд

У літні місяці, коли температура повітря вночі не опускається нижче 18°C, можна вкорінювати живці троянди прямо в саду. Для цього необхідно підготувати субстрат з родючої землі (чорнозему) та грубозернистого піску (краще всього підійде річковий).

  1. В лунки з цією сумішшю під кутом 45°C потрібно закопати підготовлені живці.
  2. Перед посадкою їх потрібно обробити розчином міцної марганцівки.
  3. Увага - нижня брунька повинна бути в землі.
  4. Місце посадки рясно полити, а живці, які стирчать, накрити скляними банками, щоб отримати якусь подобу теплиці.

Через пару тижнів після посадки необхідно приступати до загартовування живців, знімаючи з них на кілька годин банки, з кожним разом збільшуючи час, щоб до третього тижня можна було взагалі прибрати банки.

Якщо посадка живців здійснювалась у перші місяці літа, то до осені їх пагони досягнуть 40 см і на деяких з них навіть з'являться бутони. Щоб нова рослина не втрачала сили і змогла зміцнити свою кореневу систему, перші бутони необхідно видалити. У перший рік нові кущі бажано викопати на зиму, пересадити паростки в горщики і зберігати в прохолодному, помірно світлому приміщенні.

Як посадити живець троянди в картоплю

Найпоширеніше народне укорінення живців троянд - за допомогою картоплі, але його необхідно проводити навесні. Суть методу в тому, що молода картопля для живця створить вологе середовище та забезпечить його корисними речовинами для росту.

Важлива умова - довжина живців не повинна перевищувати 20 см, а на картоплі повинні бути видалені всі «вічка».

Розводимо квіти з подарованого букету за допомогою картоплі:

  1. Нам знадобиться не дуже глибока (близько 15 см) траншея, розташована в світлому, безвітряному місці.
  2. Дно траншеї заповнюємо шаром річкового піску в 5-10 см.
  3. На відстані приблизно 15 см одна від одної розкладаємо молоду картоплю з підготовленими до посадки живцями.
  4. Прикопуємо живці лише на одну нижню бруньку і накриваємо скляними банками.
  5. Поливаємо живці регулярно, а один раз в 5 днів - розчином з солодкої води ( 2 чайні ложки цукру з верхом на 1 склянку води).
  6. Через два тижні починаємо привчати живці до навколишнього середовища, як було описано вище.

Щоб підвищити шанси вивести троянду, проводите експеримент з максимальною кількістю стебел. Один живець не приживеться, але в іншого все може вийти. Якщо перший раз не вийшло, це не означає, що ви поганий квітникар. Продовжуйте експериментувати, набирайтеся досвіду і дуже скоро у вас буде шикарний розарій!

Читайте також