Як правильно вкрити абрикос на зиму та підготувати дерево до холодів

Солодкі і соковиті абрикоси, відсутність хвороб і шкідників, міцні гілки – усього цього легко домогтися, якщо забезпечити дереву правильний догляд. Абрикос – культура невибаглива, але щоб в теплу пору року збирати хороший урожай і не вирішувати проблеми зі шкідниками, потрібно якісно підготувати дерево до холодів.

Як укрити абрикос на зиму, який догляд йому забезпечити восени і в інші сезони – читайте далі.

Коли пора вкривати абрикос на зиму

Враховуючи те, що абрикос не відноситься до морозостійких культур, до укриття його готують задовго до настання заморозків. Як тільки зібраний урожай, можна братися за підготовчі роботи – проводити обрізки, підживлення, вибирати матеріал і визначатися з методом укриття.

Коли всі підготовчі роботи закінчені, дерева вкривають. Як правило, до цього часу середньодобова температура падає нижче +8°С.

Підготовчі роботи

  • Початок робіт – кінець вересня або початок жовтня. Підготовка дерев проводиться в кілька етапів:
  • Поки температура вночі не впала нижче +8°С, проводять профілактичну обрізку і формують крону на майбутній сезон. Зі стовбура зчищають залишилася кору, зрізують всі засохлі і сильно розрослися гілки. Місця зрізів обробляють садовим варом або бордоською рідиною.
  • Далі проводять підживлення дерев. Найчастіше для цього використовують деревну золу (склянка на відро теплої води). Розчин золи не тільки вбереже рослину від хвороб, підгодує його, але й буде перешкоджати несвоєчасного росту пагонів і розпускання бруньок у випадку теплої осені.
  • Останній етап – мульчування грунту. Землю навколо стовбура присипають сумішшю тирси, піску і торфу (перегною).

В кінці літа перед підготовчими роботами в грунт не можна вносити азотні добрива.

Що вибрати в якості укривного матеріалу

Вибір укривного матеріалу залежить від сорти абрикоса і регіону вирощування.

Універсальний варіант – звичайна мульча. Це можуть бути великі хвойні тирса, сухе листя, солома, обрізки картону, а також залишки будь-яких укривних матеріалів.

Поліпропіленові мішки теж добре зберігають тепло, але при цьому не пропускають повітря в грунт. Тому їх слід розміщувати так, щоб хоча б незначні ділянки землі залишалися відкритими. А щоб холодне повітря не пошкодив рослина, використовують повітропроникний матеріал.

Як правильно вкривати абрикос на зиму

Щоб забезпечити деревах комфортну зимівлю, дотримуються ряд важливих рекомендацій.

Методи укриття

Вибір методу укриття – це вибір укривного матеріалу, про що вже говорилося вище. Але тут є кілька нюансів. Так, укриття дерева нетканними і спеціальними матеріалами здійснюється тільки під стовбуром на грунті або на частині стовбура. Другий варіант більш кращий для холодних регіонів, де ростуть молоді абрикоси.

Також можна комбінувати мульчування і використання штучних матеріалів. В цьому випадку краще покласти більше мульчі і накрити зверху агроволокном або іншим матеріалом, закріпивши від поривів вітру.

Якщо дерево часто хворіло і його атакували шкідники, перед укриттям бажано побілити стовбур.

Помилки, яких слід уникати

Є три основні помилки, яких краще уникнути:

  • обмотування та укриття товстими шарами недихаючого матеріалу;
  • занадто рясний полив восени;
  • дуже туге перев’язування крони зі стовбуром покривним матеріалом.

Будь-яка з помилок призводить до загнивання коренів або пагонів, розвитку грибкових захворювань і загибелі рослини. Але і недостатнє укриття від холоду в підсумку призведе до перемерзання і загибелі дерева, тому важливо дотримуватися балансу.

Нюанси для молодих і старих дерев

Молоді невисокі деревця на зиму рекомендується вкривати повністю. Для цього споруджують з палиць каркас, на який натягують агроволокно.

Старі дерева в такому каркасі не потребують, для них досить укриття грунту навколо і обмотування стовбура до крони.

Які етапи підготовки до зими потрібні абрикосовому дереву

Якщо деревця часто хворіють, рекомендується додатково перед укриттям побризкати їх бордоською рідиною, слабким розчином мідного купоросу або марганцівки. Також за кілька днів до утеплення грунт зволожують на глибину 0,8-1 м, щоб земля остаточно не затверділа.

Довідка. Якщо ви побілили стовбур разом з гілками, буде достатньо тільки утеплити грунт навколо без обмотування стовбура та гілок покривним матеріалом.

Висновок

Укриття абрикосових дерев на зиму – невід’ємна частина догляду. Грамотне утеплення вбереже культуру від багатьох захворювань і шкідників та захистить від морозу, забезпечивши рослинам комфортну зимівлю і хороший урожай.

Читайте також