Як правильно заморожувати овочі на зиму: шоковий та сухий методи

Ілюстративне фото

Кожна господиня розуміє важливість споживання овочів. Щоб узимку отримувати необхідну кількість вітамінів та поживних речовин, слід заморожувати овочі влітку, коли в них найбільше корисних елементів, а ціна найбільш доступна. Сьогодні поговоримо про те, як вибирати овочі для заморожування, як їх правильно зберігати та розморожувати, а головне – розберемося, які саме овочі найкраще підходять для заморозки.

Основні етапи заготовки овочів на зиму наступні:

  • вибір овочів,
  • бланширування (за бажання),
  • саме заморожування.

Також, щоб усі ці старання не були марними, потрібно вміти правильно розморозити овочі, що дозволить зберегти у них максимум вітамінів. Поговоримо коротко про всі ці етапи.

Вибір овочів для заморозки

Заморожувати можна усе, чого душа забажає. Найчастіше це капуста (цвітна, броколі), баклажани, горошок, помідори, болгарський перець, кабачки,  огірки, гарбуз,  буряк, щавель тощо.

Заморозивши щавель, можна узимку мати запашний зелений борщ. З замороженого гарбуза виходить надзвичайно смачний дієтичний суп-пюре. Заморожені перці дадуть змогу приготувати ароматний фарширований перець. Практично усі страви стають смачнішими, якщо додати зелені, тому варто запастися укропом, петрушкою, усім, що любите.

Чим свіжіші овочі перед заморозкою, тим більше вітамінів та користі збережеться при заморожуванні. Не варто заморожувати перезрівші продукти, при розморожуванні вони втратять свою форму і перетворяться у пюре.

Які овочі не варто заморожувати

Холод – натуральний консервант, і заморожені овочі практично стовідсотково зберігають свою користь. І хоч заморожування – це дієвий спосіб зберегти вітаміни, мікроелементи та інші корисні речовини, що є в овочах, існують деякі вийнятки. Наприклад, цибуля та часник втрачають свій аромат, смак, зовнішній вигляд та корисні властивості після розморожування. На щастя, ці овочі можна знайти цілий рік у магазинах, бо вони добре зберігаються.

Але порційно заморожені продукти зручніше одразу використовувати для приготування. Тому, хоча часник не радять заморожувати цілим, можна його натерти на тертушці, змішати із зеленню та заморозити у пакетиках, він віддаватиме свій аромат стравам. Щодо цибулі, ми дамо нижче кілька порад, як її, за бажання, можна заморозити.

Існує вірогідність, що водянисті овочі, такі як кабачки, цукіні, огірки, помідори при розморожуванні втратять свою форму і смак, але ми підкажемо у нашій статті, як мінімізувати такий ризик.

Для салату не варто заморожувати капусту чи листя салату, адже вони втратять свою хрумку структуру і зовнішній вигляд. Хоча заморожування цих продуктів можливе для приготування голубців чи борщу.

Редис теж через свою водянисту структуру не дуже піддається заморожуванню. Вода розриває м’якоть, утворюючи великі кристали льоду, овоч втрачає свій смак та вигляд. Тому редису підходить тільки шоковий спосіб заморожування. Якщо у вас є функція у морозильній камері, яка дозволяє заморожувати при температурі -30 або -40 градусів, тоді можете заготовляти так редис (хвилин 15 шокової заморозки, потім перекладаємо у морозильну камеру з температурою -18°С). Зберігати варто не більше 4 місяців.

Способи заморожування овочів

Є наступні способи заморожування овочів:

  • шоковий;
  • сухий.

Під час шокового способу овочі заморожуються одразу у контейнерах або спеціальних харчових пакетах із застібками. Цей метод допомагає зберегти початковий смак і зовнішній вигляд плодів, тому що в овочах не встигають утворитися крупні кристали льоду. Такий спосіб можливий, якщо у вас сучасна морозильна камера із функцією швидкого заморожування.

Але така можливість є не у всіх, тому можна скористатися сухим способом заморожування. Для цього викладаємо цілі або нарізані овочі на рівну поверхню (дощечку або деко) і кладемо в морозильну камеру, нічим не прикриваючи. Даємо постояти, як мінімум, 4 години (а краще – довше), виймаємо, швидко перекладаємо у пакети чи контейнери, не гаючи часу, щоб продукти не розмерзлись, і кладемо назад до морозилки.

Читайте також