Як правильно зберегти в домашніх умовах зимові груші до весни

Серед вітчизняних фруктів, які щороку радують нас смачним і багатим урожаєм, груші займають чи не перше місце, поступаючись лише яблукам або винограду. Тому дуже важливо знати, як правильно зберігати груші в домашніх умовах. Відразу слід сказати, що літні, тобто ранні сорти груш непридатні для тривалого зберігання, так як ці плоди псуються за лічені дні навіть в холодильнику. Тому, для зберігання краще знімати чи купувати груші зимових сортів, інформує UkrMedia.

Збір врожаю груш поводять тоді, коли настає їх знімна зрілість. Визначити її можна так: на плодах зимових сортів з'являється характерний для груш жовтий колір з яскравим рум'янцем і восковий наліт.

Якщо хочеться поласувати смачними, стиглими грушами найближчим часом, то краще купувати ранні сорти. Але і такі груші потребують правильного зберігання. Цей фрукт настільки примхливий, що в квартирі, при невідповідних умовах, груші швидко зіпсуються і прискорять псування поруч фруктів.

Досить поширений міф про те, що можна накрити груші вологою тканиною і залишити на балконі. У теплу пору року робити це не рекомендується, так як знаходження в таких умовах лише прискорить псування плодів і буде сприяти появі мошок, від яких позбутися набагато складніше, ніж від гнилих груш.

Як зберігати недостиглі груші, щоб вони дозріли

Крім знімної зрілості, груші мають стадії споживчої стиглості. Коли зібрані груші, досягли споживчої зрілості, тривалому зберіганню вони вже не підлягають.

Для того, щоб груші знімної зрілості доспіли, їх достатньо залишити при температурі 15-19°с. Якщо серед недозрілих груш помістити хоча б один стиглий плід, це суттєво прискорить процес дозрівання.

До речі, це стосується всіх фруктів - етилен, який виділяють дозрілі плоди, сприяє швидкому дозріванню всіх оточуючих фруктів. Недозрілі груші в таких умовах поспіють буквально за пару днів.

Як груші зберігати в холодильнику

Якщо кількість груш дозволяє зберігати їх у холодильнику, то краще обернути кожен плід папером або харчовою плівкою, щоб вони не стикалися між собою, і помістити їх в зону свіжості.

Можна зберігати груші в поліетиленових пакетах, розфасувавши їх не більше, ніж по одному кілограму в один пакет. При цьому пакет не повинен бути герметичним, так як для зберігання груш в холодильнику потрібна невелика циркуляція повітря. Нагадаємо, що серед груш в одному пакеті не повинно бути порчених або переспілих.

Як груші зберігати в морозилці

Відмінний спосіб зберегти свіжі стиглі груші - це помістити їх в морозильну камеру. У цілому вигляді краще цього не робити, так як структура груші сильно постраждає від заморожування і розморожування. Перед тим, як груші зберігати в морозилці, необхідно:

  • відібрати тільки достиглі плоди, так більше у них не буде можливості достигнути;
  • ретельно вимити;
  • видалити серцевину;
  • нарізати скибочками, товщиною до 2 см;
  • просушити часточки;
  • скропити лимонним соком груші, щоб вони зберегли свій колір;
  • помістити в харчовій пакет або пластиковий контейнер.

Оптимально процес заморозки виглядає наступним чином: груші залишають на 2 години при температурі -30°С. Після цього можна залишити їх зберігатися при температурі -18°С на термін від 6 до 12 місяців.

Але не у всіх є функція так званої «шокової» заморозки, тому можна просто відправити підготовлені груші в морозильну камеру. Розморожувати їх краще при кімнатній температурі. Це займе набагато більше часу, ніж, скажімо, в мікрохвильовці, зате в грушах збережеться більше вітамінів. До речі, повторному заморожуванню вони не підлягають.

Як зберігати зимові груші

Про те, коли збирати зимову грушу і як зберігати груші на зиму у погребі, запитують найчастіше. Але правильніше було б замислюватися над цим ще в момент вибору саджанців. Не всі сорти навіть осінніх і зимових груш підлягають тривалому зберіганню. Якщо Лісова красуня або груші Бера псуються максимум за 20 діб, то груша Чижовська (або, як її ще називають, груша Чижевського) може зберігатися при сприятливих умовах до 120 днів.

Якщо дотримані умови зберігання зимових сортів груш, то вони можуть зберігатися до 5 місяців. Оптимальні умови - це:

  • температура повітря від 0°С до 2°С;
  • вологість не більше 85%;
  • постійна циркуляція повітря;
  • відсутність світла.

Виходячи з цього, підвал - ідеальне місце, де краще всього зберігати груші взимку. У приміщенні не повинно бути грибка на стінах, обігрівачів, комах і шкідників. Перед тим, як відправити туди урожай груш на зберігання, приміщення слід обробити гашеним вапном. А якщо залишити в приміщенні ємність з негашеним вапном, це захистить приміщення від надмірної вологості. Зберігати груші в підвалі можна кількома способами:

1. В дерев'яних або картонних (з отворами) ящиках, корзинах не більш, ніж в 2 шари, які перекладають:

  • тирсою;
  • листям;
  • піском;
  • соломою.

2. Можна покласти груші на стелажі плодоніжками вниз так, щоб вони не стикалися.

Якщо домашні умови не дозволяють довго зберігати груші, а підвалу немає, можна помістити їх в грунт. Плоди готують до зберігання, як було описано вище, після чого поміщають в поліетиленовий пакет і закопують у грунт на глибину 50-60 см, коли температура повітря опуститься до -6°С. Зверху насипають землю, накидають листя, бадилля, залишки будь-яких рослин.

Незалежно від обраного способу, правила зберігання груш в домашніх умовах вимагають регулярно перебирати плоди, видаляючи ті, які почали псуватися.

Читайте також