Як приготувати малосольні огірки з йодованою сіллю: рецепт від Євгена Клопотенка

Всі звикли, що для консервації та солінь підходить лише кам'яна сіль. Проте, на думку шеф-кухаря Євгена Клопотенка, для приготування смачних та хрумких малосольних огірків підійде і йодовану сіль. 

Аби ваші малосольні огірочки вийшли ідеальними, для початку потрібно їх правильно вибрати. Для цього рецепта найкраще обирати маленькі овочі, довжиною приблизно до 10 см. Також звертайте увагу, аби на огірках не було жовтих плям. А от зі спеціями, які ви покладете на дно банки, можна експериментувати. Беріть або звичний набір з листя вишні, хрону, смородини, суцвіття кропу, або оберіть свіжий кріп чи іншу зелень. В залежності від ступеню гостроти, який хочете отримати, кладіть більше чи менше гострого перцю. А щоб пришвидшити процес, залийте огірки не звичайною фільтрованою водою, а столовою газованою.

Інгредієнти:

На банку 1,5 л:

  • 1 кг маленьких огірків
  • 2 ст. л. йодованої солі (без гірки)
  • 10 г перцю чилі
  • 800 мл столової газованої води
  • 6 зубчиків часнику
  • набір спецій для консервації (листя вишні, смородини, листя хрону, суцвіття кропу). 

Покроковий рецепт: 

1. Ретельно помийте 1 кг маленьких огірочків від піску та викладіть у велику миску. Залийте холодною водою та залиште постояти 20-30 хвилин. Саме завдяки цьому огірки в результаті будуть ідеально хрусткими.

2. Оберіть, яку зелень ви хочете покласти на дно банки, помийте та поріжте великими частинами. В нас це листя вишні, смородини, хрону та суцвіття кропу. Саме ця зелень надасть смаку огірків та зробить їх більш ароматними.

3. Помийте перець чилі та поріжте тонкими кружальцями. Кількість перцю регулюйте до смаку, ми взяли 10 г. Очистьте 6 зубчиків часнику та трохи притисніть пласкою стороною леза ножа.

4. Викладіть на дно банки зелень, кружальця гострого перцю та зубчики часнику. Зверху викладайте огірки. Намагайтеся зробити так, аби вони лежали дуже щільно та зайняли усю банку.

5. Висипте 2 ст. л. йодованої солі без гірки та залийте 800 мл столової газованої води, вона має бути кімнатної температури. Після цього залиште банку на кілька годин постояти, потім поставте у холодильник. Куштувати можна вже через 3-4 години, але краще залишити банку у холодильнику на ніч. Якщо хочете більш солоні огірочки - збільште час на добу чи дві.

Читайте також