Як самостійно зробити компост: поради

Щоб отримувати щорічно гарні врожаї, необхідно підживлювати рослини. Для цього можна використовувати добрива, придбані у магазині (органічні та мінеральні), чи приготувати добриво, компост, своїми руками за допомогою підручних засобів і органіки.

Компост — органічні добрива, що утворилися внаслідок розкладання органічних речовин мікроорганізмами. Органічні добрива — добрива, що містять елементи живлення рослин переважно у формі органічних сполук. До них відносять гній, компости, торф, тирса, солома, зелене добриво, мул (сапропель), промислові та господарські відходи та інші. Такі добрива містять азот, фосфор, калій, кальцій та інші елементи живлення рослин, а також органічні речовини, які позитивно впливають на властивості ґрунту.

Як правильно зробити компост своїми руками?

1. Потрібно вибрати місце для компостера на садовій ділянці, до якого буде зручно під'їжджати на садовій тачці (але не під фруктовими деревами).

2. Компостер. Компостер можна зробити самому чи придбати готовий пластиковий, який має необхідні отвори для доступу повітря, його легко розібрати та перемістити в інше місце.

3. Матеріал для компостування: гілки дерев, листя, бур'яни, гній, бадилля культурних рослин, деревна тирса, деревний попіл, побутові відходи (залишки чаю, кавова гуща, яєчна шкаралупа, шкірка фруктів і овочів, гриби, картон. Не варто закладати шкірки цитрусових, бадилля картоплі та помідорів, відходи тваринного походження, екскременти домашніх тварин, великі гілки, багаторічні бур'яни та бур'яни з насінням.

4. Періодично необхідно перемішувати вміст компостера вилами чи лопатою. Так компост насичується киснем і швидше перепріває.

5. Важливо підтримувати вологість у компостній масі, періодично поливаючи її. Недолік вологи згубно впливає на ґрунтові мікроорганізми.

6. Зверху компостну купу закривають кришкою, щоб знизити втрати вологи та температури. Не слід використовувати плівку - вона перешкоджає нормальному газообміну.

Особливості якісного перегною:

  •  Запах.

Якщо компост приготовлений правильно, то і пахнути він буде вельми приємно. Свіжий перегній пахне лісом, сухими листям, грибами. Якщо при відкритті компостного ящика або ями відчувається запах цвілі й гниття, то це означає, що процес був порушений. В такому випадку слід прибрати кришку з ящика і дати можливість перегною просохнути, обов'язково кілька разів перемішайте його. Якщо дані дії не допомогли, то добриво необхідно викинути, в такому вигляді воно може сильно нашкодити рослинам. Якщо пахне аміаком - в ямі занадто багато азотних компонентів (поправити ситуацію можна додаванням деякої кількості рваного паперу). Якщо ви відчуваєте запах тухлих яєць, значить в ямі або ящику не вистачає кисню, і вміст необхідно добре перемішати, пересипавши шари соломою або стружкою.

  •  Колір.

Приготований правильно перегній має темно-коричневий колір. Часто в магазинах реалізують перегній, який має чорний колір. Перегній чорного кольору позбавлений корисних мікроелементів, оскільки отримують його в результаті згоряння під впливом високої температури й підвищеної вологості.

  •  Склад.

Правильний перегній досить пухкий і розсипчастий, так само ознакою готовності добрива є велика наявність в ньому черв'яків.

Швидкість дозрівання компосту залежить від вологості, температури та розміру компостної ями. Зазвичай для природного процесу приготування добрива необхідно до 2 років, але зараз завдяки сучасним препаратам цей процес можна прискорити в рази. Таким препаратом є Байкал ЕМ-1. Це мікробіологічне добриво у своєму складі має дріжджі, грибки, бактерії (молочнокислі, фотосинтезуючі та азотфіксуючі), які прискорюють утворення гумусу. Крім того, вони пригнічують шкідливі грибки та бактерії, які викликають захворювання у садових культур.

Інший ефективний препарат для отримання компосту - Біодеструктор Каліус. Він містить комплекс бактерій, що прискорюють перегнивання органіки до 2-3 місяців. Препарат випускається в компактній формі, в порошку, який при необхідності розводять у воді.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також