Як врятувати огірки, помідори і капусту від затяжних дощів

На території України синоптики прогнозують затяжні дощі та зниження температури. Саме так розпочалась осінь цьогоріч - з опадів та прохолоди. Наразі у розпалі - збір урожаю помідорів, огірків та капусти. Щоб зберегти городину від тривалих опадів, потрібно дотримуватися кількох правил.

1.Огірки і довготривалі дощі. Багато городників впевнені, що огіркам дощ безпечний, адже вони любителі постійної вологи. Але в даній ситуації, для рослини небезпека полягає не в гнитті через надлишок вологи, а атаки головного для огірків захворювання - борошнистої роси. Зрозуміло, єдиний вихід - це використання ефективних фунгіцидів, але в період дощів це безглуздо, а по їх завершенню рослина може бути настільки вражена, що шансів врятувати огірки мінімум. Допомогти кореневій частині рослини можна розпушуванням, тим самим насичуючи ґрунт достатньою кількістю повітря, що створить можливість для більш швидкого випаровування рідини.

2.Помідори і довготривалі дощі. На томати надлишок вологи більш негативно впливає, ніж на огірки, тому слід бути дуже уважними. Перше, що з'являється у томатів - це їх постійна біда - фітофтороз, бо вологе середовище - це улюблений стан для поширення цієї хвороби. Аби врятувати посадки, необхідно знезаражувати ґрунт, а також проводити профілактичні заходи. Також значно загнивають коріння, тому розпушування для прискореного випаровування - доступний і ефективний спосіб в боротьбі з такими «сюрпризами» погоди. Багато городників рекомендують над томатами споруджувати міні парник, щоб максимально захищати від надлишку вологи, тим самим рятуючи врожай. Парник - це варіант укриття, але бути впевненим в його повному захисті - не можна, так як конденсат, що стікає - небезпечний, бо сам викликає безліч хвороб. Висновок, при створенні парника, слід контролювати конденсат, щоб він не стікав на ґрунт.

3.Капуста і довготривалі дощі. Якщо у огірків і томатів проблема надлишку вологи проявляється в появі хвороб, то для капусти волога провокує появу шкідників - садових слимаків і равликів. Тривалий дощ, сира погода - це ідеальні умови для появи слимаків та равликів у величезній кількості. Ці шкідники настільки швидко знищують капусту, що не діяти неприпустимо. Шкода від цих молюсків у швидкому поїдання листя, бо в роті цих шкідників десятки тисяч зубів. Як тільки дощ на деякий час припинився, дійте. Сухою золою слід припорошити ґрунт навколо і саму капусту. Альтернативою може стати гашене вапно або розчин гірчиці для обприскування наземної частини рослини.

Читайте також