Як врятувати урожай черешень від птахів: народні методи

Багато садівників навесні борються не тільки з різноманітними комахами і хворобами рослин, але ще і з птахами - із настанням весни активізується їх робота. Вони активно збирають комах, але крім цього завдають значної шкоди врожаю. Найбільше від птахів страждають черешні, вишні та полуниця. Саме ці культури полюбляють шпаки, синиці та горобці.

Що робити, щоб врятувати урожай черешень - читайте у статті.

Відлякування

Одним із перевірених садівниками методів є відлякування птахів. У хід ідуть різні засоби - від опудал до новорічного "дощика".

Зокрема:

  • Використання блискучих предметів. Для цієї мети підійде стара новорічна мішура, зіпсовані диски, а також шматочки фольги або целофанових папірців від цукерок. Вам необхідно спорудити своєрідну гірлянду і розвісити на деревах. Сонячні промені будуть відбиватися від блискучих предметів і відлякувати пернатих.
  • "Гучні" предмети. Для цієї мети в основному використовують жерстяні банки, а також стару магнітофонну стрічку. Ці предмети розвішують на верхівках дерев. При поривах вітру вони майорять і видають незвичний для птахів звук.
  • Спорудження опудала. Досить цікавий варіант, який не завжди працює, тому як багато пернаті просто звикають до дивним мешканцям дачі. На них ніяк не реагують. Тому час від часу доведеться міняти одяг лякала, бо птахи до неї звикають.
  • Незвичні запахи. Багато дачники радять обробляти ягоди черешні часниковим розчином або настоянкою червоного перцю. Пернатим доведеться не до смаку така ягода, і через деякий час вони перестануть їх клювати.
  • Зараз існує маса різноманітних відлякувачів для птахів. Вони можуть бути звуковими і видавати звуки, які відлякують пернатих. Можна користуватися ультразвуковими засобами, які видають звук, який не чують люди, але чують птиці. 
  • Трави і рослини. Рекомендується біля черешні висаджувати запашні трави, наприклад, такі як чебрець, полин. Під час пориву вітру цей запах доходить пернатих і відлякує їх. Крім того, рекомендується обробляти ще листя і ягоди рослин настоєм цих пахучих трав. Можна використовувати ефірні масла.
  • Деякі дачники використовують досить нестандартні методи і прив'язують до верхівок дерев гелієві кулі. Такі яскраві, цікаві, рухомі предмети відлякує пернатих. 

Вкривання

Якщо відлякування - не достатньо ефективний метод, то можна накрити дерево черешні полотном. Це може бути тюль, дрібна сітка чи спеціалізовані неткані матеріали із садових магазинів. Важливо розуміти. що цей метод підходить для тих садівників, у кого дерева невисокі і мають компактну крону.

Читайте також