Як за допомогою йоду можна визначити ступінь дозрівання яблук

Багато садівників намагаються збирати яблука, що повністю дозріли. Так можна робити тільки з ранніми сортами яблук і те, якщо ви швидко хочете їх переробити. Яблука пізніх сортів, які ми зазвичай вирощуємо для тривалого зберігання, збирати повністю дозрілими не можна. Інакше втрати можуть бути дуже великими — аж до 50 відсотків від закладеного нами зберігання врожаю. Саме тому важливо вчасно зрозуміти, чи дозріло яблуко для подальшого зберігання. Зробити це ми вам допоможемо, інформує Ukr.Media.

Як визначити, що яблука дозріли на яблуні для зберігання та їх час зривати: беремо на замітку

Не кожен може впевнено сказати, чи дозріло яблуко на яблуні тільки глянувши на його зовнішній вигляд. Це можуть зробити лише досвідчені садівники. Якщо ви до таких себе не відносите, то метод, про який йтиметься трохи нижче, вам у цьому допоможе.

Як за допомогою йоду можна визначити ступінь дозрівання яблук

Щоб зрозуміти, чи пора знімати яблука з яблуні чи ні, скористайтеся підказкою з йодом.

Для цього із пізніх сортів яблук (з кожного дерева) потрібно буде зібрати по 3 плоди. Далі одне яблуко розрізаємо поперек, а два інших — вздовж.

Тепер розчиняємо в літрі води звичайний аптечний йод у кількості 5 мілілітрів. Кладемо наші яблука зрізом униз у приготовлений розчин. У ньому вони мають провести 2-3 хвилини.

Підбиваємо результати тесту

Пройде кілька хвилин, дістаньте яблука з розчину йоду, просушіть їх і уважно огляньте.

Колір яблука на зрізі майже не зміниться, якщо плід занадто стиглий. А ось зріз недозрілого яблука стане темним.

Плоди в знімній стиглості матимуть світліше забарвлення. Ось саме їх і потрібно закладати на зберігання.

Читайте також