Як застосовувати оцет на городі: 6 неочевидних варіантів

Оцет може замінити велику кількість магазинних засобів по догляду за дачною ділянкою. Цей "бабусин засіб" давно вважається гідною альтернативою багатьом хімічним препаратам. Чи можна поливати квіти розчином оцту і чи ефективний він проти різних комах - читайте у статті.

Оцет для квітів і насіння

Якщо ви втомилися чекати проростання насіння, можна прискорити цей процес. Потрібно розвести оцет 1:9 (наприклад, 100 мл оцту на 900 мл води), змочити отриманим розчином марлю або тканину і загорнути в неї насіння. Тримати насіння в такому вигляді необхідно різну кількість часу:

  • 24 години - петрушка, кріп, морква, пастернак та інші туговсхоже насіння;
  • 12 годин - томати, перці, баклажани;
  • 7-8 годин - огірки, гарбузи, кабачки.

Після закінчення цього часу насіння потрібно підсушити і посіяти. Будьте впевнені - терміни їх проростання збільшаться в рази.

Оцет від гусениць та інших шкідників

Колорадський жук, попелиця, хрестоцвіті блішки, гусениці-капусниці, мухи-шкідники - всі ці комахи зникнуть, якщо ви використаєте проти них столовий оцет. Якщо ви не знаєте, чим обробити город від шкідників, то оцет - один з кращих перевірених засобів.

Найбільш ефективною буде обробка посадок на початку сезону, щоб шкідники зрозуміли, що сприятливих умов для життя вони не дочекаються. Але оцет також підійде і як профілактичний засіб:

  • проти колорадського жука - 100 мл оцту і 200 гр гірчичного порошку розвести в 10 л води, в сухий день обприскати рослини;
  • проти попелиці - 150 мл оцту розвести у відрі води, обприскати рослини;
  • проти хрестоцвіті блішки і капусниці - 30 мл оцту розвести в 8 л води, обприскати рослини;
  • проти слимаків - 100 мл оцту розвести в 300 мл води, обприскати рослини;
  • проти мурах - розвести 1 л оцту в 1 л води і полити мурашник.

Обробляти город потрібно 3-4 дні поспіль, поки ви не побачите, що комахи зникли.

Як позбутися від борошнистої роси оцтом

Грибкові захворювання - неприємні утворення, які можуть з'явитися на будь-якій рослині. Особливо, якщо літо виявилося холодним і дощовим, адже вогкість - сприятливе середовище для розмноження грибка. В такому випадку урожай потрібно негайно рятувати, обробляючи його розчином оцту. Проводити такі маніпуляції можна з томатами, огірками, кабачками, декоративними і плодовими чагарниками, а також деревами.

Вам потрібно розвести 120 мл оцту в 10 л води і обробляти уражені рослини кожні 5-7 днів. Це засіб підходить для боротьби з фітофторозом, борошнистою росою, чорною цвіллю і багатьма іншими захворюваннями.

Оцет від бур'янів на доріжках і грядках

Звичайно, боротьба з бур'янами - це "головний біль" будь-якого дачника, тому хочеться знайти ефективний засіб, що рятує від небажаної рослинності надовго. Оцет у вигляді розчину вважається саме таким.

Рецепт: закип'ятити 1 л води, додати 75 мл оцту, 40 гр солі, 1 ст.л рідкого мила. Перемішати розчин, остудити і обприскати бур'яни. 

Пам'ятайте про те, що обробляти бур'яни краще в сухий безвітряний день, не потрапляючи на культурні рослини. Раніше ми радили, чим знищити бур'яни на городі, якщо знайомі методи не допомагають.

Оцтова підгодівля для огірків і квітів

Якщо у вас на городі є рослини, які люблять кислий грунт, то за допомогою оцту вийде прискорити дозрівання і збільшити кількість врожаю. Про це ми згадували, коли розповідали, чим удобрити огірки для хорошого врожаю.

Те ж саме стосується і квітів - в кислому грунті цвітіння гортензії, вересу або азалії буде більш пишним.

Вам потрібно розвести 100-120 мл оцту в 10 л води і поливати рослини під корінь 1 раз в 10 днів до того, як культура почне плодоносити. Як тільки ви побачите квітки - припиняйте полив. 

Корисний лайфхак: якщо ви хочете продовжити життя зрізаним квітам, додайте у вазу 1-2 ст.л оцту на кожен літр води.

Яблучний оцет від укусів комарів

Докучливі комахи - це звичне, але неприємне явище влітку. Якщо ви не хочете, щоб вас кусали комарі, обробіть шкіру народним засобом - змішайте в рівних кількостях оцет, шампунь і рослинну олію, а потім нанесіть це все на оголені ділянки шкіри.

Також оцет можна використовувати, як ліки, якщо комар вже вкусив. Змішайте оцет і соду так, щоб вийшла кашка і нанесіть її на укус. Такий "бабусин метод" допоможе зняти почервоніння і свербіж.

Читайте також