Як зібрати та зберегти насіння квітів у серпні: корисні поради дачникам

Наприкінці серпня настає ідеальна пора для збирання насіння. Квітникарі самостійно збирають насіння, оскільки це дозволяє заощадити сімейний бюджет.

Як правильно збирати насіння

Збір насіння – це відповідальне завдання, яке потребує грамотного підходу. Щоб насіння мало хорошу схожість, потрібно правильно вибрати період для збирання. Найкраще починати збирання насіння в суху сонячну погоду. Насіння, яке було зібране в умовах підвищеної вологості може просто згнити.

У деяких квітів (плоди яких розтріскуються) насіння краще збирати вранці. Велика обережність також знадобиться у процесі збирання насіння садової герані. У насіннєвій коробці цієї рослини міститься лише 5 насінин. Коли вони повністю дозрівають, спрацьовує своєрідна пружинка. Насіння саме розсипається на значну відстань.

Щоб зібрати насіння герані скористайтесь шматком тканини. За допомогою тканини накрийте гілку з дозрілим насінням. При першому дотику вони можуть вистрілити, але залишаться на шматочку тканини.

Збір насіння з гібридів

Досвідчені садівники стверджують, що з усіх рослин вдається зібрати насіння. В асортименті декоративних квітів значну частину займають гібриди. Деякі сорти можуть бути безплідними, тому не дають насіння.

У деяких гібридів є насіння, але вирощені з нього рослини можуть сильно відрізнятися. Можна ризикнути і спробувати зібрати насіння з гібридів.

Пробну партію насіння краще не висаджувати на найпомітнішу клумбу, бо невідомо, що з неї може вирости.

Перехресники та самозапилювачі

Залежно від способу запилення всі квіти можна розділити на перехресники та самозапилювачі. До самозапильних рослин відносять:

  • горошок запашний;
  • айстри.

У цих рослин квітки здатні самостійно запилювати себе. Завдяки цьому у квітів з’являється безліч подібностей між собою.

До характерної особливості перехресників відносять те, що різні види можуть перезапилюватись. В результаті цього зібране насіння може бути дуже схоже або сильно відрізнятися від оригіналу. В результаті цього можна отримати справді красиві екземпляри, які стануть окрасою будь-якої ділянки.

Як зберігати насіння

Щоб зберегти насіння квітів до наступного сезону, необхідно виконати такі дії:

  1. Просушіть насіння на сонці поки загальна маса здаватиметься повністю сухою.
  2. Якщо насіння легко висипається з коробочок, достатньо просто витрусити його з них. Деяке насіння доведеться перетирати руками, тому що в іншому випадку їх дістати не вийде. Міцні насіннєві коробки можна роздавити качалкою.
  3. Відбивання насіння на тарілці. У велику тарілку необхідно насипати трохи вороху з насінням, а потім струсити швидкими рухами.
  4. Очищене насіння потрібно акуратно розподілити в пакетики і покласти в сухе місце.

 

Читайте також