Як знищити мохи і лишайники на деревах: поради

Мохи і лишайники на плодових деревах можна зустріти в будь-якому занедбаному або і, навіть, в доглянутому саду. Вони приносять велику шкоду деревам: такі дерева повільно ростуть, менше плодоносять і з часом гинуть. Заражені дерева, в свою чергу, створюють сприятливе середовище для розмноження комах.

Спровокувати появу лишайників і мохів може:

  • підмерзання
  • занадто густа крона
  • надмірний полив і інші фактори

Вже зараз уважно огляньте свої дерева і кущі. І підготуйте все необхідне, бо саме на початку весни, коли ще на деревах не набубнявіли бруньки, необхідно розпочати очистку дерев. Якщо Ви обробите плодові дерева пізніше, коли на них набубнявіють бруньки, то це може призвести до загибелі всієї рослини.

Якщо нарости помічені спочатку, їх можна виділити механічним способом. Під деревом розстеліть поліетилен або шматки мішковини. Дерев’яним скребком ретельно зчистіть нарости. Зберіть рослинні залишки, спаліть чи закопайте за межами ділянки на глибині 0,5 м. Після того як стовбур і гілки будуть чистими обробіть розчином залізного купоросу (250 г на 10 л води). Цей розчин ще ефективний проти борошнистої роси, плодової гнилі, парші. Після обприскування дерева, не забудьте пролити ґрунт під кроною і в пристовбурних колах. А потім побіліть стовбур розчином вапна. Для його приготування потрібно розвести у відрі 1,5 кг гашеного вапна, 20 г господарського мила 0,5 кг просіяного попелу - накрити відро і дати настоятись 78 годин. Після декількох таких обробок мохи і лишайники зникнуть.

Біліть дерева при сухій погоді і температура повітря не повинна бути нижчою двох градусів.

Якщо Ваш сад дуже занедбаний і всі дерева покриті мохами і лишайниками, то перед очисткою Вам необхідно провести санітарну обрізку і вирубку. Оскільки деякі такі дерева буде неможливо обчистити. Далі обробіть спеціальним відваром. Для його приготування в 0,6 літрів окропу повільно розчиніть 600 г гашеного вапна і поставте на малий вогонь. Постійно помішуючи, повільно введіть 300 - 400 г сірки і влийте ще 1,4 л води. Масу добре перемішайте, щоб стала однорідною. Варіть ще 15 хв при закритій кришці. Розчин стане червоного кольору. Перед оприскуванням розведіть 100 г розчину у 5 л води. Розводьте стільки відвару, скільки Ви можете використати за один раз. Розведений розчин швидко псується. Решту відвару вилийте у пляшку, обережно залийте машинним маслом і закрийте. Розчин отруйний, тому захищайте очі, органи дихання і шкіру.

Для профілактики можна обробляти мідним купоросом (350 - 400 г на 10 л води). Він висушує мохи і лишайники і не дає їм розростатись на деревах.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також