Як зрозуміти, що в дитини гіршає зір - роз'яснення МОЗ

У Міністерстві охорони здоров'я України закликають проходити регулярні огляди дітей в офтальмолога, щоби завчасно виявити будь-які проблеми із зором.

Часто батьки дізнаються про проблеми із зором у дитини, коли вона вже погано бачить номер автобуса чи напис на шкільній дошці. Це означає, що лікування почнеться пізніше, ніж треба. Здоров’я очей і гостроту зору варто перевіряти в офтальмолога завчасно й регулярно.

Уперше перевірити здоров’я очей варто в 4-5 років і потім проходити щорічний огляд, поки дитина росте. Саме в дитинстві чи в підлітковому віці проявляється спадкова близькозорість чи так зване “ліниве око” (амбліопія, коли одне око бачить гірше за інше), коли зорова кора півкуль мозку розвивається з різною швидкістю, або ретинобластома (злоякісна пухлина ока). Ці патології важливо виявити якнайшвидше, аби вчасно почати лікування. Проблеми з очима можуть бути значно більшими за втрату гостроти зору, і побачити їх можуть тільки спеціалізовані лікарі-офтальмологи.

На перевірку здоров’я очей дає направлення сімейний лікар або педіатр. За таким направленням у медзакладах, що співпрацюють із Національною службою здоров'я України (НСЗУ), можна отримати безоплатну консультацію дитячого офтальмолога.

Читайте також