Зимова гума: коли слід "перевзувати" авто та що буде, якщо вчасно не змінити шини

На відміну від дуже багатьох аспектів життя водіїв, регламент зміни коліс на зимові і навпаки, ніяк не прописаний в правилах дорожнього руху. З одного боку це добре і дарує водіям повну свободу дій, а з іншого боку, подібна ситуація призводить до того, що багато водіїв просто не можуть визначитися з тим, коли саме краще заїжджати на шиномонтаж, інформує Ukr.Media.

Сьогодні ми спробуємо розібратися в цьому питанні, дізнаємося що говорять досвідчені водії, а також пошукаємо нормативно-правові документи, які могли б регламентувати дане питання.

Коли потрібно перевзуватися в зимову гуму

Якщо звернутися до ПДР, то ні в одному з пунктів ми не знайдемо необхідність заміни літньої гуми на зимову і навпаки в обов'язковому порядку. Таким чином водій міняє гуму на свій розсуд. Тут уже доводиться розбиратися в численних порадах експертів, які рекомендують ставити зимову гуму ще восени, хтось каже, що пора для зимової гуми настає тільки з першим снігом, а деякі експерти взагалі говорять про те, що з нинішніми зимами можна і на літній покататися.

Хоч якось допомогти визначитися з рамками зміни літніх шин на зимові може допомогти законодавство інших країн. В середньому, в більшості країн Європи існує обов'язок для водія міняти шини на зимові у листопаді, грудні. На зимових шинах водії повинні їздити аж до весни, а саме до кінця березня або середини квітня.

Чи можна їздити на зимовій гумі восени

Так як в Україні немає законодавчого обов'язку для водія міняти літню гуму, то за їзду восени на зимовій гумі водія ніхто не оштрафує. Водночас, експерти відзначають, що тут все буде залежати від температури навколишнього середовища. Зазвичай, перевзуватися на зимову гуму радять при +5... + 10 градусів. Якщо їздити на зимовій гумі в більш теплу погоду, то можливе часткове погіршення керованості і підвищення витрат палива.

Чи можна їздити на зимовій гумі при плюсовій температурі

Часто в мережі можна знайти рекомендації, що переходити на зимову гуму потрібно тоді, коли стовпчик термометра опускається нижче 0 градусів. Тому у багатьох водіїв виникає питання, чи не небезпечно їздити при плюсовій температурі на зимовій гумі.

Зазвичай, зміна гуми з літньої на зимову відбувається, коли температура опускається до +5... + 10 градусів, а це означає, що на зимовій гумі можна їздити при плюсовій температурі, але тільки, якщо вона не вище +10 градусів.

Читайте також