15 справ, які кожна господиня повинна зробити до Нового року на своїй кухні

Фото з відкритих джерел

Новий рік хочеться почати з чистого аркуша... У 2020 році ми так багато часу проводили на кухні, що могли згадати найелементарніші речі. Ми склали список кухонних справ, які допоможуть увійти до нового року з по-справжньому чистою совістю.

1. Розберіть морозильну камеру. У 2020 році ми були дуже бережливі і з березня активно запасалися продуктами, багато з яких були забуті в морозильній камері. Зараз саме час перебрати заморозку: викинути продукти з терміном придатності, що минув, і придумати щось з тих, у яких термін ось-ось вийде.

2. Переберіть крупи. Запасалися ми й крупами — брали штурмом стелажі з гречкою та закуповувалися рисом. Напевно, у багатьох так і не дійшли руки до їхнього приготування, тому варто перевірити крупи не тільки на термін придатності, а й на наявність жучків та молі. Ідеально – пересипати їх у скляні герметичні банки.

3. Утилізуйте скляні банки. Багато хто з нас має звичку не викидати скляну тару з-під покупних солінь, маринадів, джемів, меду тощо. Вони збираються, займаючи багато місця, і якщо ви не затятий грибник або кулінар, то навряд чи вони вам дійсно знадобляться. Скляні банки та пляшки можна здати до спеціальних пунктів прийому склотари і навіть отримати за це гроші — приблизно по 50 копійок за одиницю.

4. Наточіть ножі. Орудувати ножами напередодні нового року доведеться дуже багато, тому їх треба наточити. Можете, звичайно, зробити це самостійно, але краще віднести до майстерні для наточування ножів, де це зроблять професійно.

5. Позбавтеся старого посуду з тріщинами та сколами. Ми неусвідомлено знижуємо свою якість життя, використовуючи битий посуд. Ви гідні лише найкращого! Погодьтеся, їсти смачну та корисну їжу набагато приємніше з акуратних, цілих тарілок.

6. Проведіть ревізію кухонних девайсів. У шухлядках і шафах на кухні іноді можна знайти дивовижні речі, багато з яких вам точно не потрібні. Або ж, навпаки, більшу частину робочих поверхонь займають прилади, якими ви не користувалися вже сто років, наприклад, соковитискач або тостер. Оптимізуйте простір з розумом і за це скажете собі "дякую" у 2021 році.

7. Перевірте термін придатності спецій та приправ. Покупні мелені спеції недовго зберігають яскравий аромат - як тільки упаковка відкрита, рахунок йде на дні та години. Проведіть ревізію та перепакуйте приправи з хорошим терміном придатності в герметичні банки.

8. Змініть кухонні рушники. Нові рушники коштують недорого, зате одразу піднімають настрій. Жодних плям і жиру в новому році!

9. Розберіть холодильник. Ця кухонна техніка заслуговує на найпильнішу увагу, адже може бути джерелом неприємного запаху та розвитку бактерій. Після того, як розберетеся з морозильною камерою, займіться основним відділенням, де, напевно, безліч непотрібних соусів, прострочених продуктів та засушених головок часнику. Звільніть місце для блюд, які приготуйте на Новий рік.

10. Змініть обробну дошку. Старі обробні дошки можуть бути джерелами розвитку бактерій, тому зробіть собі подарунок — нову дошку. Добре, якщо це будуть окремі дошки для м'яса, риби та овочів.

11. Очистіть чайник від накипу. Не має значення, який у вас чайник — електричний або для газової плити, періодично його потрібно очищати від накипу. Зробити це можна за допомогою лимонної кислоти, картопляних очищень або навіть коли.

12. Промийте труби. Раковина на кухні бачила життя - вона терпіла, коли ви зливали в неї жир від стейків, картопляні очищення та рештки супу. Навіть якщо засміття не можна виявити неозброєним оком, перед Новим роком можна побалувати труби на кухні - промийте їх окропом або спеціальним засобом для прочистки. Вони скажуть вам "дякую".

13. Відновіть губки для миття посуду. Всі ми знаємо, що міняти губки для миття посуду слід частіше, але мало хто з нас дійсно пам'ятає про це. Нехай все старе залишиться у році, що минає, у тому числі і губки.

14. Випрати штори. Або повісьте нові. Під час приготування страв має значення як майстерність кулінара, а й... світло. Щоб нічого не заважало насолоджуватися гастрономічною естетикою, радимо випрати штори - текстиль на кухні дуже вразливий і потребує ретельного догляду.

15. Помийте келихи та сервіз для новорічного столу. Напередодні свята не забудьте дістати та перевірити сервіз та келихи. А якщо у вас ще немає святкового посуду, саме час йому придбати.

Читайте також