7 правил вдалого компосту і перегною: корисні поради садівникам

Перегній і компост - це, мабуть, два головних добрива, які корисні і для саду, і для городу, і для квітника. Але, не дивлячись на їх популярність, багато дачників досі плутають два цих добрива. Але ж, по суті, це абсолютно різні речовини.

Повідомляє сайт "В саду і вдома".

У чому різниця між компостом і перегноєм

Перегній - це перегнилий гній. Має вигляд однорідної маси, яку складно відрізнити від звичайної грунту. Навіть запах перегною нагадує запах землі ранньою весною. Максимально якісний перегній можна отримати через досить тривалий проміжок часу - від трьох до п'яти років.

Компост - це перегнилі органічні залишки (як рослинні, так і кухонні). Дозріває він швидше перегною - від шести місяців до двох років. У складі компосту значно більше різних компонентів, ніж в перегної, але часто він поступається перегною ефективністю своєї дії.

Компост вважається більш м'яким добривом, і нерідко його застосовують навіть восени. А ось перегній восени вносити небажано, особливо під озимі культури, оскільки він може активізувати ріст рослин ще до морозів.

Готуємо перегній своїми руками

Місце під перегній вибирайте віддалене від будівель і посадок. Свіжий гній складіть в штабелі висотою до 1, 5 м і шириною 1 - 1, 5 м. Слідкуйте, щоб пласти максимально щільно прилягали один до одного. Пам'ятайте: чим повільніше дозріває перегній - тим більше поживних речовин (в тому числі азоту) в ньому збережеться.

Якщо потрібно приготувати перегній швидше, складіть свіжий гній в штабель, добре його утрамбувати, поверх насипте шар торфу або городньої грунту товщиною 15-20 см, накрийте все поліетиленовою плівкою.

Ще один варіант: укладіть гній в штабель шарами, перекладаючи бур'янами (товщина шарів - 15-20 см). Зверху прикрийте купу землею. Такий перегній дозріє вдвічі швидше (через 1 - 2 сезону), але пам'ятайте, що приблизно чверть азоту та інших поживних речовин буде втрачена.

Якщо ж восени купили гній і хочете отримати перегній вже навесні, скористайтеся комбінованим способом. Гній в штабелі укладіть пухко, висотою 50 см. Через тиждень або трохи раніше температура в шарі досягне +60 град. Як тільки це відбудеться, максимально сильно ущільните шар. Зверху покладіть ще один шар гною, дочекайтеся, поки температура підвищиться, і знову сильно ущільните шари. Повторюйте процедуру, покаштабельне досягне у висоту 2 м. Поверх укладіть 30 см торфу або скошеної трави. Якщо помітите, що гній пересох, полийте його гноївкою.

7 правил вдалого компостування

1. Компост можна приготувати як в компостній купі, так і в ящику, збитому з дощок. Обсяг може бути будь-яким - від пари відер до декількох кубічних метрів.

2. При виборі місця для компостування враховуйте, що майбутній компост повинен добре провітрюватися, бути вологим.

3. В основі компостної купи зробіть яму глибиною приблизно в багнет лопати і покладіть туди дренаж (великі гілки або невеликі поліна).

4. Далі пошарово (товщиною близько 20 см) укладайте грунт, рослинні (опале листя, скошена трава) і кухонні залишки, кожен шар поливайте підігрітою водою.

5. Коли ящик буде заповнений, прикрийте все шаром грунту в 15 см і таким же по товщині шаром соломи (її можна замінити спанбондом).

6. Раз в 15 днів добре перемішайте вміст купи лопатою.

7. Щоб прискорити процес компостування, чергуйте шари органіки замість землі вже дозрілим компостом. Після того як ящик або купа будуть заповнені, пролийте вміст розведеними по інструкції Байкалом ЕМ, унікальний-С, Сяйвом або залишками трав'яний бражки, розведеною водою 1: 5, з додаванням пари жмень курячого посліду.

Читайте також