Ароматна залежність: як школам та батькам допомогти підліткам-вейперам

На вулицях наших міст повсякчас можна зустріти магазини з електронними цигарками. А користувачів таких пристроїв ще більше. Особливо популярні вейпи серед молоді, адже помилково вважається, ніби такі аналоги менш шкідливі, ніж традиційні цигарки з тютюном. Продукцію рекламують на банерах, по телевізору та на сторінках у соцмережах відомих блогерів. Та і самі інфлюенсери доволі часто випускають ароматні пари на камеру задля задоволення. 

Чим шкідливі вейпи для молодого покоління та які наслідки очікувати від їх куріння - розповіла журналістам "Рівне Медіа" Таїсія Сергіївна Ясковець, лікар-пульмонолог Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру.

"Багато курців перейшли зі звичайних цигарок на вейпи та електронні сигарети, бо вважають, що вони не шкідливі. Однак, ці прилади також мають нікотин і ефект аналогічний на організм. Люди помилково вважають, що вони безпечні, бо це пар. Однак, в складі цих парів - хімічні речовини, ароматизатори. Не всі виробники цигарок та наповнювачів досліджують вплив складників на людський організм. Фактично, курці стають піддослідними", - зазначає лікарка.

За її словами, ті складники, які вказані на упаковках вейпів, впливають на центральну нервову систему. У підлітків вони сприяють зміні функцій мозку, призводять до погіршення пам'яті. У дітей різко змінюється настрій, здатність до навчання. Ці пари подразнюють тканини легень, що може спричинити виникнення астми, запальних захворювань і бронхітів. Щоб симптоми проявилися, потрібен час. Однак, всі ці процеси відбуваються в організмі при кожному процесі куріння. 

Профілактика та лікування

Таїсія Ясковець розповідає, що навіть на своїй практиці помічає ріст звернень пацієнтів із такою симптоматикою. Особливо часто - молоді. Однак, є і представники старшого покоління, які користуються вейпами як заміною звичайним тютюновим виробам. 

Не всі готові лікуватися від цих симптомів, що може призвести до хронічних хвороб та загального погіршення стану здоров'я.

"Одні знають, що це шкідливо, але продовжують курити, бо вони пахнуть гарно, бо вони зручні і компактні, мають привабливий вигляд. Інші розуміють шкоду для здоров'я і все ж йдуть на прийом і серйозно ставляться до лікування. Я їм призначаю базову терпію. Коли є конкретні захворювання - хронічні обструктивні захворювання легень або загострення астми. Тоді призначається специфічна терапія - гормональні препарати", - каже медикиня.

Пані Таїсія радить людям в першу чергу читати склад продукту. Це може стати ефективною профілактикою куріння, адже не всі розуміють, що вдихають в свої легені.

Більше того, нікотин, який є у вейпах, викликає залежність. Люди, впевнені у безпечності таких пристроїв, насолоджуються процесом куріння. При цьому відбувається викид дофаміну - гормону щастя. Це спонукає частіше користуватися продуктом, що, в результаті, формує психологічну залежність.

Про аспекти залежності від куріння у молоді, її причини та наслідки розповіла рівненська психологиня Оксана Третяк

За її словами, будь-які шкідливі звички - це дешевий вид задоволення та інфантильний метод справлятися із емоціями, які не можуть бути пережиті іншим способом.

"Такий метод уникання незручних переживань. Якщо говорити про звичайні цигарки, то куріння їх має певну ціну - неприємний запах, післясмак. А з вейпами ця ціна нівельована. Це приємно пахне, гарно виглядає - це підкріплює психологічну залежність. Мозок це зчитує, як щось естетичне, що приносить задоволення", - каже психологиня.

Більше того, залежності сприяє бажання бути визнаним у мікросоціумі. Саме у молоді прослідковується цей нюанс, адже підлітки хочуть бути "своїми" у шкільній чи університетській групі.

На відміну від звичайних цигарок, вейпи приємно пахнуть і не мають такого стійкого аромату. Це допомагає підліткам уникнути покарання батьків за куріння і схиляє їх до використання пристроїв, адже наслідків не буде.

"Молоді люди, а підлітки - особливо, завжди будуть прагнути до чогось цікавого і забороненого. Психологічна потреба підліткового віку - це протест і бажання ігнорувати правила дорослих. Від цього і посилений інтерес до електронних цигарок", - зазначає пані Оксана.

Симптоми залежності

Залежність від куріння можна "діагностувати" у себе самотужки. Серед них:

  • роздратованість,
  • поганий та мінливий настрій,
  • втрата апетиту та заміна їжі курінням,
  • головні болі,
  • безсоння або ж сонливість,
  • втрата концентрації,
  • погіршення пам'яті,
  • енергія особи спрямована не на виконання якого завдання упродовж дня, а на пошук продукту задоволення.

Усі ці ознаки є наслідками тривалого куріння та, так званим, зовнішнім індикатором. В той час як починають проявлятися такі ознаки, в організмі вже відбуваються погіршення функціонування нервової системи та головного мозку.

Від цього, у довготривалій перспективі, знижується якість життя, адже людина втрачає здатність концентруватися на роботі та бути ефективною.

Чому варто звертатися до психологів через залежність від куріння?

"Корінь залежності лежить завжди глибше, ніж сама звичка. Завжди під цим ховаються якісь непрожиті почуття та емоції, ситуації. Психіка знаходить найбільш дешевий спосіб для переживання складнощів. Сама людина не може знайти альтернативні варіанти. Щоб зрозуміти, що це проблема і це шкодить - для цього потрібна допомога", - каже фахівчиня.

За її словами, у ситуації з підлітками - звичка формується у стосунках з оточуючими. Тому і вирішення проблеми має бути у контексті комунікації.

Психологи не ставлять на меті побороти звичку. Втім, є ціль зміцнити внутрішню опору людини, щоб вона сама від звички відмовилась.

Чи винні батьки у курінні дітей?

Психологиня розповідає, що побутує міф, ніби куріння є наслідком впливу батьків. Однак, це не зовсім так. 

"Далеко не завжди батьки відіграють роль. Це може бути прекрасна сім'я з веденням здорового способу життя, з чудовими цінностями. Не завжди куріння вейпу - це прямий шлях до залежності. Інколи це просто експеримент. Якщо з раннього дитинства сім'єю були закладені правильні цінності, то цей експеримент буде короткотривалим. Навпаки, якщо в родині хтось є курцем і в такій сім'ї розповідати дитині, що курити погано - це беззмістовно і нелогічно", - зауважує психологиня.

На думку пані Оксани, якщо і винуватити когось, то це неорганізованість системи продажу вейпів. Ці товари не регулюються так, як алкоголь чи тютюн і під час торгівлі продавці не потребують підтвердження повноліття покупця. 

Що робити, коли батьки виявили, що дитина курить?

Фахівчиня наголошує, що у ситуації, коли батьки дізналися про шкідливу звичку дітей, не можна використовувати покарання. Не має бути тиску чи категоричної заборони користування пристроями. Інакше це матиме зворотній ефект.

"Потрібно з розумінням і повагою до своєї дитини, як уже до окремої особистості, піти в діалог. Запитати, що підліток від цього отримує, чого таким чином позбавляється, чим це йому корисно. Коли комунікація міцна і дитина йде на контакт - можна доносити свою позицію. У процесі розмови дитина може зрозуміти, що користуватися таким пристроєм нелогічне і сама зможе відмовитися від цього. Або хоча б батьки посіють у дитині сумнів. Не буде відчуття, що в неї забирають щось дуже приємне. Якщо категорично забороняти - дитина буде за це боротися і створювати так зване творче пристосування. Тобто, буде продукувати різні варіанти, щоб батьки про це не дізналися", - каже Оксана Третяк.

Що варто робити в школах для профілактики поширення куріння?

Психологиня радить співробітникам шкіл та шкільних психологам пропонувати дітям альтернативу куріння. Це можуть бути цікаві для підлітків речі, які даватимуть змогу завоювати авторитет серед однолітків без використання вейпів. Однак, для цього потрібно бути у комунікації з молоддю, щоб вловити ці напрямки.

При активній участі та варіації взаємодії шкільні психологи зможуть завоювати авторитет серед учнів. Тоді буде легше доносити правильну позицію щодо куріння та сіяти сумніви про корисне і шкідливе.

Читайте також