Била та знущалась: у найстаршої матері України відібрали 12-річну доньку

У 78-річної Валентини Підвербної, яка є найстаршою матір'ю України, відібрали 12-річну доньку. 

Таке рішення ухвалили вчора на виконкому Чернігівської міськради. 

Перед цим дівчинка написала допис у соцмережах, в якому поскаржалиась на знущання з боку матері. 

"Мама з мене знімає труси і шкарпетки, рве одяг, вона не дає мені митися і прати свої речі. Також вона мене дряпає і б'є. Мені просто це набридло…

Я не чую від неї нормальних слів тільки матюки і обзивання постійно:  говорить на мене дура, бл*дь і т.д.", – розповіла дитина. 

Також дівчинка опублікувала аудіо, на якому вона розповідає, що їй потрібна операція, щоб більше не страждати на косоокість. На що отримує відмову. 

На місце негайно виїхали працівники соцслужб та ювенальної превенції Нацполіції. Зазначається, що неповнолітня під час спілкування попросила, щоб її забрали від матері. Комісійно було складено акт оцінки рівня безпеки дитини і визначено як небезпечний.

Також у поліції під час перевірки встановили, що дитина проживає в неналежних санітарно-гігієнічних умовах та зазнає домашнього насильства.

Відомо, що стосовно Валентини Підвербної в листопаді 2022 року вже складали адмінматеріали за частиною 1 статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (скоєння домашнього насильства) та частиною 1 статті 184 КУпАП (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей).

Згодом судом вищевказані протоколи були закриті.

Нині ж за неналежне виконання батьківських обов’язків на матір дівчинки склали адміністративні протоколи за частиною 1 статті 184 КУпАП та за частиною 1 статті 173-2 КУпАП.

Як повідомили у Чернігівській місіькраді, протягом семи днів буде поданий позов до суду: 

- В залежності від того, яке рішення прийме суд, буде розглядатися і питання подальшого влаштування. Якщо суд прийме відібрання дитини без позбавлення, то ми дитині будемо пропонувати надати статус дитини позбавленого батьківського піклування, відповідно до постанови, і будемо влаштовувати в сімейні форми виховання,  — зазначила начальниця управління у справах дітей Олена Зінченко. 

Нині дівчинку помістили до лікарні для подальшого обстеження. 

Читайте також