Боротьба з попелицею та кліщем на огірках: варіанти безпечної обробки

Наприкінці червня, коли огірки вже почали масово плодоносити, дуже ймовірний ризик нашестя різних шкідників.

Баштанна попелиця

Велику шкоду завдають огіркам баштанна попелиця і павутинний кліщ. Баштанну попелицю виявити нескладно. Перша ознака її присутності – поява великої кількості мурах, які є головними рознощиками личинок попелиці. Мурахи харчуються продуктами життєдіяльності попелиці, і якщо ви помітили мурах на огірках, зверніть увагу на нижній бік листя: саме там селяться колонії попелиці. Чим раніше ви виявите ознаки заселення цих шкідників, тим раніше ви зможете допомогти своїм рослинам і запобігти поширенню попелиці.

Павутинний кліщ

З павутинним кліщем справа трохи складніша. Це мікроскопічне членистоноге, яке важко помітити, але існує ознака, за якою можна визначити появу кліща: на верхньому боці листя з'являються жовті цятки, які при тотальній окупації рослини шкідником зливаються в плями. На нижньому боці листя можна помітити тонку павутинку.

Найчастіше павутинний кліщ “браконьєрить” на тепличних огірках, які поливають виключно під корінь. Але в суху та спекотну погоду, коли довгий час немає дощів, його можна зустріти і у відкритому ґрунті.

За перших ознак появи попелиці або павутинного кліща необхідно зробити обробку, щоб не допустити поширення шкідників по рослинах: і павутинний кліщ, і попелиця розмножуються дуже швидко. Вони можуть за короткий час завдати невиправної шкоди і навіть знищити рослини, не кажучи вже про врожай.

Способи боротьби зі шкідниками огірків

Є кілька способів боротьби з попелицею та кліщами на огірках, але використання для боротьби зі шкідниками важких хімічних препаратів потребує тривалого терміну очікування, під час якого плоди не можна вживати у їжу. Ці препарати небажано застосовувати на культурах, плоди яких зріють швидко, наприклад, на огірках, патисонах та кабачках. Тому для знищення попелиці та павутинного кліща на городі я використовую нетоксичні народні засоби або безпечні біологічні препарати з коротким терміном очікування.

Народні засоби

Гірчичний настій

Є перевірені народні засобі, такі як гірчичний настій. Для приготування настою потрібно 100 г гірчичного порошку залити трьома літрами окропу, ретельно розмішати і настоювати 5-7 годин, періодично помішуючи. Коли гірчиця осяде на дно, обережно злийте рідину в бак обприскувача, додайте в нього 5 столових ложок рідкого господарського мила, 3 столові ложки олії та доведіть об'єм водою до 10 л. 

Господарське мило використовується в розчині як прилипач і закріплювач на органах рослини, а олія, потрапляючи на шкідників, сковує їх рухи і вкриває тонкою плівкою, що перекриває доступ кисню до дихальних органів. За кілька днів шкідники гинуть.

Содовий розчин

Можна приготувати інсектицид на основі харчової соди: 3 столові ложки соди розчиніть в 10 л води і додайте в розчин суміш з 5 столових ложок господарського мила і 3 столових ложок соняшникової олії. Цим засобом огірки потрібно обприскувати по нижньому боці листя.

Читайте також