Буде гарний урожай: як правильно обрізати вишню восени

Досвідчені садівники кажуть, що обрізка плодових дерев - обов'язкова процедура, адже без неї рослина старіє і втрачає здатність до активного плодоношення. 

Коли потрібно обрізати вишню восени - точні терміни

Ідеальний час для такої процедури - з вересня по листопад, причому, відштовхуватися слід від температури повітря. Чим вище тримається стовпчик термометра - тим пізніше потрібно обрізати вишню.

Також звертайте увагу на листя - якщо воно опале, то рух соку в дереві зупинено, а значить рослина легше перенесе обрізку.

Затівати її краще в суху погоду - при високій вологості і вогкості є шанс, що дерево "підхопить" якусь хворобу. Крім того, важливо встигнути до перших заморозків - при мінусовій температурі обрізка дерев суворо заборонена.

ВАЖЛИВО: якщо ви не знаєте, як правильно обрізати молоду вишню восени, то запам'ятайте, що робити цього не можна. Незміцнілі саджанці і молоді рослини не перенесуть подібної процедури в цю пору року, краще провести її навесні або влітку.

Як правильно обрізати вишню восени - інструкція

З'ясувавши, коли можна робити обрізку вишні, запасіться необхідним набором інструментів:

  • секатором;
  • садовий ножем;
  • садовою пилою.

Обов'язково всі інструменти обробіть спиртом, марганцівкою або розчином залізного купоросу і приготуйте садовий вар.

Далі визначтеся, як ви будете обрізати вишню - на нирку або на кільце. Перший метод використовують при частковому видаленні побігу - кут зрізу повинен дорівнювати 45 градусам, напрямок - назовні крони.

Основна мета осінньої обрізки - проріджування, тобто, видалення зайвих гілок. Це необхідно для того щоб рослина не витрачала життєві сили на розвиток непотрібних паростків. Проведіть ретельний огляд дерева і обріжте:

  • сухі "мертві" гілки;
  • пошкоджені зі слідами інфекції;
  • пагони, які ростуть всередину стовбура;
  • загущаючі гілки;
  • гілки, що ростуть вниз;
  • прикореневу поросль.

В цілому, важливо прибрати абсолютно всі зайві гілки, навіть якщо вони ростуть внизу, збоку, зверху або на інших гілках. Можна "розтягнути" процедуру на роки - рясна обрізка за один раз негативно позначиться на стані дерева, в результаті воно загине.

Пам'ятайте, що у старої вишні потрібно обрізати 60-90 см з верхівки, з молодими деревами так можна чинити, тільки якщо їм більше двох років, при цьому щороку в стовбурі дерево нарощує мінімум 75 см.

Якщо ви розберетеся, як і коли правильно обрізати вишню, то отримаєте більш прозорий стовбур, на якому кожна здорова гілка буде отримувати достатньо світла, а хворі і слабкі не зламаються під впливом заморозків.

Читайте також