Чи можна обрізати дерева взимку: поради досвідчених садівників

Зимова обрізка саду – одне зі спірних питань серед садівників. Ризик пошкодження дерева та підвищення його вразливості до низьких температур лякає кожного, хто замислюється про цю процедуру.

Обрізка саду взимку - деякі делікатні моменти

Питання про те чи можна робити обрізку дерев взимку викликає спірні судження серед садівників і власників ділянок. Але поспішаємо вас запевнити, що робити це навіть потрібно. Для плодових насаджень обрізка саду взимку – це один з дієвих заходів, спрямованих на омолодження і формування крони.

Крім того, цей захід включає в себе і практичну мету. В умовах нестабільних зим, характерних для України, обрізати дерева взимку рекомендується і в цілях безпеки. Непередбачуване чергування різких відлиг і швидких похолодань сприяє утворенню на гілках льодової кірки. Вона створює велике навантаження на дерево. Довгі пагони і гілки цього не витримують і ламаються, що завдає значної шкоди рослині і може призвести до її загибелі.

Тому на питання про те, а чи можна робити обрізку дерева взимку, професіонали своєї справи відповідають однозначно – звичайно, і навіть потрібно.

Обрізка плодових дерев взимку навіть більш безпечна і менш травматична для самих рослин. По-перше, відсутність листя дозволяє краще оцінити ситуацію і прибрати дійсно непотрібні гілки. По-друге, при обрізанні плодових дерев взимку менший ризик заражень рослин, а зрізи швидше заживають, оскільки рослини в цей період впадають в стан спокою, сповільнюється потік соку.

Головним фактором у цій справі є вибір оптимальних термінів для проведення робіт. 

Читайте також