Чи можна пересаджувати півонії та як їх розмножувати

Півонії - гідна прикраса будь-якої присадибної ділянки, саду, міської клумби. Широка палітра відтінків, гармонійна комбінація кольорів, витончена форма бутонів, приємний аромат підкорює серця садівників.

В давнину півонію вважали королівською рослиною. За її допомогою декорували палаци та сади імператора.

У наш час культивується близько 5 тис. сортів і всі вони відрізняються зовнішніми ознаками, термінами та тривалістю цвітіння, висотою та формою куща. Кожного року селекціонери представляють на виставках нові зразки.

Побутує думка, що півноїі не можна пересаджувати. Складнощі дійсно є, але пересаджувати півонії можна. Впжливо лише розуміти, як це правильно зробити, щоб не зашкодити рослині.

Найбільш сприятливим періодом для поділу та пересадки рослин — серпень-вересень. Він характеризується теплою погодою, відсутністю холодних вітрів і рясних опадів. Іноді півонії висаджують навесні або влітку. Чинити так не рекомендується, тому що вони погано адаптуються, починають хворіти, слабко вкорінюються та зупиняють розвиток.

Для висадки заздалегідь підготуйте все необхідне та врахуйте рекомендації, подані нижче:

  1. Місце. Необхідно вибрати відкриту ділянку з достатньою кількістю сонячного світла.

  2. Ґрунт. Півонії невибагливі до складу, проте негативно реагують на сирі та заболочені місця. Ідеальний варіант — родюча, вологомістка й окультурена земля. Але така зустрічається досить рідко, тому в лунку необхідно вносити поживну суміш.

  3. Посадкова ямка. Підготувати її потрібно приблизно за 30 днів до передбачуваної посадки. Дно слід застелити дренажем в 10-15 см. Для цього підійде каміння, гравій, пісок і гілки. Приблизні параметри поглиблення — 70х70 см. Не варто лякатися, це оптимальна площа. У занадто тісній лунці півонії розвиваються погано та слабо квітнуть. Відстань між ямками не має бути менше за 70-100 см.

У півоній для посадки видаляють наземну частину, залишаючи пеньки висотою 17-20 см. Кущ обкопують навколо не близько до рослини, витягують його з грудкою землі, промивають водою та проводять візуальний огляд. Пошкоджені ділянки підлягають видаленню стерильним ножем. Для профілактичних цілей рекомендується витримати кореневище в розчині марганцівки, підсушити, а потім посадити.

Півонії розмножуються діленням, як зеленими, так і кореневими живцями, відводками та навіть насінням.

Ділити кущі рекомендується по досягненню ними трьох- чотирирічного віку. Процедуру проводять в кінці літа-початку осені. Для цього необхідно виконати кілька послідовних кроків:

  • викопати кущ, промити, обсушити;

  • зрізати пагони на 10-15 см від кореня;

  • розділити кореневище так, щоб на кожній ділянці було присутньо 3 або більше бруньки;

  • вимочити в марганцівці пару годин;

  • видалити хворе коріння й обробити складом золи та глини;

  • висадити в нове місце.

Потім слід полити півонії, обов'язково замульчувати ґрунт навколо шаром торфу в 7 см, прибрати який можна лише навесні.

Джерело: "elsa.ua"

Читайте також