Чим обробити плодові дерева до цвітіння навесні: поради досвідчених садівників

Власний сад - це постійний доступ до свіжих ласощів та вітамінів. Ось тільки є одне але - якщо за деревами не доглядати і не обробляти їх, в тому числі й від шкідників, то і врожаю можна не дочекатися.

Коли навесні обробляти плодові дерева від шкідників - важливий нюанс

Для якісної боротьби з шкідниками важливо вчасно обробити плодові дерева. Всього є чотири періоди, коли потрібно обприскувати рослини.

Перший раз у році дерева обробляють ранньою весною. Це потрібно зробити до набрякання бруньок, але температура повітря повинна бути не нижче 4-5 °C тепла. Так ви зможете знищити сплячі личинки і запобігти такі захворювання як: моніліоз або парша, а також гниття.

Другий раз дерева обробляють по так званому "зеленому конусу", тобто, коли бруньки вже лопнули, але листя ще не розпустилося. У цей період потрібно захистити рослини від комах, що поїдають квіти, а також різних грибкових захворювань.

Третій раз - обприскування "по бутону", тобто до розпускання бруньок. У цей час ви зможете захистити дерева від борошнистої роси, парші та інших подібних захворювань.

Четверте обприскування проводять після цвітіння дерева, тому воно вважається профілактичним. Допомагає знизити активність різних шкідників.

Чим обробити плодові дерева навесні - народні засоби

Найпростіше та надійніше підібрати для обробки дерев спеціальні препарати. Вони точно допоможуть знищити шкідників, а значить - вберегти урожай. Правда, багато садівники вкрай упереджено ставляться до хімічного обприскування плодових дерев, тому вважають за краще народні методи:

  • Деревний попіл - дуже популярний серед садівників, адже такий розчин безпечний та допомагає позбутися різних шкідників, таких як: слимаки, гусениці, борошниста роса та інших. Для отримання розчину необхідно на відро води розвести 3 кг золи.
  • Мідний купорос - також активно використовується для боротьби з різними шкідниками, в тому числі і грибками. Універсальний розчин для обробки - так звана бордоська суміш - 100 грам мідного купоросу та 100 грам негашеного вапна розвести на 10 літрів води.

Крім того, щоб очистити дерева від шкідників, які зимували в корі, необхідно їх обробити сечовиною. На 10 літрів води досить розвести 500 грам сечовини.

Читайте також