Чим обробити виноград на початку весни, щоб зібрати гарний урожай

Щоб захистити виноград від грибкових хвороб і шкідників, а також полегшити роботу з ним, потрібно провести ранню обробку. Для цього варто використовувати правильні препарати.

Весняна обробка

Коли виноград ще не прокинувся від зимівлі, патогенні гриби та шкідники ще не мають чим харчуватися, тому боротися з ними значно легше. Також набагато легше обробляти голу лозу та ґрунт навколо рослини. Після появи листя процес ускладнюється.

Обприскування

Першу обробку потрібно провести на початку — у середині квітня, до пробудження бруньок. Якщо на зиму виноград знімали й укладали, щоби захистити від морозів, підійміть його на шпалери та зафіксуйте. Минулорічну мульчу потрібно прибрати та видалити бур’яни й опале листя. В органіці зимують личинки шкідників і дорослі екземпляри, а також спори й міцелій грибів.

Потрібно внести добрива фунгіциду або комбіновані.

Першу обробку проводять проти хвороб. Варто обприскати лозу та ґрунт. Зверніть увагу на розгалуження між пагонами, тріщини та нерівності на лозах і бруньки. Другу обробку проводять проти шкідників. Найкращий час для цього — кінець квітня. Це варто робити в теплу, суху й безвітряну погоду, коли шкідники стають активними.

Препарати для обприскування

Для заощадження часу та грошей потрібно вибирати комплексні препарати, що використовують у боротьбі проти хвороб і шкідників одночасно. Однак, це може мати негативний ефект, бо на сплячих шкідників інсектицид або акарицид не подіють. Через це потім доведеться проводити повторну обробку під час цвітіння або плодоношення. Варто обирати комплексні препарати тривалої дії або проводити обробку по роздільній схемі.

Ридоміл

Фунгіцидний засіб, який використовують для лікування та профілактики хвороб. Цей препарат можна застосовувати разом з іншими засобами, що борються з вірусами або шкідниками. Також він підходить для обробки ґрунту, має низький рівень токсичності та безпечний для навколишнього середовища.

Топаз

Має комплексну фунгіцидну дію. Його застосовують для обробки плодово-ягідних та овочевих культур. Має тривалу профілактичну й лікувальну дію. Усуває хвороби та захищає від повторного зараження. Препарат використовують у лікувальних і профілактичних заходах проти оїдіуму.

Райок

Активно усуває хвороботворні грибки. Діяти препарат починає швидко, що мінімізує збитки.

Топсін

Використовують у боротьбі проти оїдіуму та сірої гнилі. Також препарат можна додавати як допоміжний засіб у боротьбі з іншими хворобами. Має низький рівень токсичності для ссавців і бджіл. Не можна використовувати поряд із водоймами або колодязями.

Мідний купорос

Доступний та універсальний засіб. Його використовують як фунгіцид і підгодівлю. Перед використанням потрібно додати розчин, який допоможе закріпити засіб на лозі. Обережно застосовуйте на молодих пагонах, бо вони можуть зазнати опіків.

Читайте також