Чим підживити кущі полуниці в березні, щоб мати гарний врожай: варіанти добрив

Після відлиги, коли сніг розтанув, настає пора подумати про першу підгодівлю для полуниць навесні. Вологість достатня, але для вегетації потрібно живлення. Чим раніше вводяться корисні мікро- і макроелементи, тим швидше з’явиться листя, пришвидшаться зав’язь бутонів і плодоношення.

Перша весняна підгодівля полуниці повинна містити у великій кількості азот, який необхідний для активного нарощування зеленої маси. Добрива застосовують як мінеральні, так і органічні.

З мінеральних можна використовувати такі добрива:

  • сечовину — 13-20 г сечовини на 1 кв. м, закладіть у ґрунт завглибшки на 7-8 см;
  • аміачну селітру — 10 г селітри на 1 кв. м, розкладіть у міжряддях завглибшки на 10 см і засипте ґрунтом;
  • добрива, призначені спеціально для полуниці, розведіть згідно з інструкцією.

З органічних добрив для підживлення полуниці навесні краще за все підійдуть найбільш багаті на азот курячий послід або компост.

Візьміть 1 л курячого посліду і розведіть у 10 л води, закрийте ємність і дайте розчину настоятися. Через 3 дні, коли підживлення приготується, розведіть кожен літр настою 4-5 л води і полийте полуницю з розрахунку 0,5 л під кожен кущ.

Якщо ви вирішили використовувати компост, то просто розкладіть його навколо кожного полуничного куща. Він одночасно слугуватиме і добривом, і мульчею.

Навесні необхідно провести ще одне підживлення — у період появи квіткових бутонів. У цей період полуниці особливо необхідний калій, тому підгодувати її потрібно, наприклад, калійною селітрою — у 10 л води розведіть 1 ч. л. селітри і внесіть по 0,5 л під кущ. Якщо ви надаєте перевагу органічній підгодівлі, то на цьому етапі можна використовувати деревну золу, рівномірно розподіливши її між кущами. Зола не лише збагатить ґрунт корисними макроелементами, але і захистить ваші посадки від грибкових захворювань.

Джерело: "Ukr.Media".

Читайте також