Чим страшні зимові відлиги для саду та городу

Зима з частими відлигами трапляється у нас все частіше. Досвідчені садівники знають, як захистити свій сад від морозів. Вони заздалегідь утеплюють теплолюбні рослини, а взимку успішно використовують для цього сніговий покрив. Відлига серед зими може завдати значної шкоди, причому не тільки плодовим деревам і ягідним чагарникам, а й багаторічним квітучим рослинам, газону, садовій суниці та ін. Звичайно, не сама зимова сира погода, а чергування відлиг з морозами, інформує Ukr.Media.

Подібні перепади особливо небезпечні в кінці зими. Річ у тім, що відлига в цей період може спровокувати початок руху соку в стовбурі і гілках плодових дерев, а повернення холоду заморозить цю рідину. В результаті плодові і ростові бруньки на дереві вимерзнуть. Більш того, тривала відлига в лютому може пробудити у жимолості, чорної смородини, аґрусу і деяких декоративних чагарників набухання і розкриття бруньок.

Крім того, відлига серед зими і наступні морози створюють на сніговій поверхні крижану кірку. Вона ускладнює надходження повітря до рослин, що може послужити причиною їх вимерзання. Навіть при нульовій температурі в ґрунті пробуджується шкідлива мікрофлора, яка сприяє випріванню рослин, особливо таких теплолюбних як троянди.

Виходить, що відлига на дачі взимку шкідлива не сама по собі, а своїми наслідками — підтопленням, підпріванням, вимоканням і приходом після неї морозів.

Що ж робити для того, щоб захистити свій сад від цієї напасті в ході сирої зими? Для цього навколо дерев згрібають більше снігу, утоптують його і рясно поливають водою, зверху засипають тирсою. Такий спосіб підходить і для ягідних чагарників. Проте термін його дії — не більше тижня.

Квітник краще вкривати сумішшю піску і торфу, оскільки синтетичні матеріали, як і тирса з соломою, призведуть до його загнивання.

Читайте також