Чому на баклажанах жовтіє листя: 4 головні причини та які є способи їх вирішення

Ілюстративне фото

Багато дачників стикаються із проблемою пожовтіння листя під час вирощування баклажанів. Які причини цього явища та як з ним впоратися.

Нестача поживних елементів

Викликати жовтизну на листі баклажанів та інших рослин може нестача поживних елементів у ґрунті. Яких речовин не вистачає в ґрунті, можна визначити по тому, в якій частині рослини спостерігається листя хворобливого забарвлення.

Якщо жовтизна поширюється знизу вгору, тобто з'являється на нижніх листочках і поступово захоплює верхні яруси листя, то це пряма ознака нестачі азоту, фосфору, калію або магнію.

При нестачі цих елементів все живлення, яке рослині вдається взяти з ґрунту, спрямовується насамперед до верхнього молодого листя, квіток і зав'язей, а нижнє листя голодує, жовтіє, а згодом може опадати.

Дефіцит азоту

Через нестачу азоту відбувається рівномірне пожовтіння усієї листової пластини. Рослини призупиняють зростання, стебла стають тонкими, квіток утворюється мало, і вони дрібні. При значному дефіциті азоту жовтіє вся рослина.

Відновити нестачу цього елемента допоможе розчин 1 л збродженого трав'яного настою в 10 л води. Можна також підживити баклажани коров'яком (1 л добрива на 10 л води) або настоєм курячого посліду (1 л на 15-20 л води).

Як екстрена допомога нестачу азоту заповнить десятивідсотковий аміак: 10 кубиків нашатирного спирту необхідно розчинити в 10 л води.

Усі ці розчини слід вносити під корінь під час поливу. Збільшити кількість азоту в ґрунті можна також за допомогою сечовини, загорнувши її в ґрунт уздовж рядів із розрахунку 30 г/м², або аміачної селітри – з розрахунку 40 г/м².

При внесенні в ґрунт азоту потрібно мати відчуття міри, оскільки він добре впливає лише на розвиток зеленої маси, але при цьому гальмує процес цвітіння та плодоношення. Від надлишку азоту на нижньому листі баклажанів проступають крайові опіки, крім цього можуть згоріти і молоді корені.

Нестача фосфору та калію

Баклажани дуже чутливі до нестачі фосфору та калію. При дефіциті калію, як і при надлишку азоту, на нижньому листі рослин з'являється крайовий опік у вигляді світлої облямівки по всьому периметру листка. Поліпшити стан рослин при фосфорно-калійному голодуванні допоможе деревний попіл, який вносять у ґрунт перед поливанням. Можна також приготувати настій попелу: 1 кг добрива потрібно настояти добу в 10 л води, а потім 1 літр настою розвести в 10 л води і полити рослини під корінь. Для швидкого ефекту перед поливанням навколо рослин розсипають подвійний суперфосфат із розрахунку 25 г/м².

Нестача магнію

Магній – це елемент, який відповідає за зелений колір листя. Від нестачі магнію в першу чергу починає страждати коренева система, а потім жовтіє старіше нижнє листя між прожилками, при цьому самі прожилки залишаються зеленими. У запущеному випадку між зеленими жилками з'являються жовті і помаранчеві плями. Швидко заповнити недолік магнію можна, зробивши позакореневе підживлення баклажанів розчином 10 г сульфату магнію в 10 л води. 

Хлороз баклажанів

Часто листя на баклажанах жовтіє від нестачі заліза, при цьому у рослини розвивається хлороз: як і в разі нестачі магнію, прожилки на листі залишаються зеленими, а область між прожилками може значно висвітлюватися. Розвиватися хлороз починає з верхнього листя. Вирішити проблему можна за допомогою хелату заліза.

Неправильний полив

Однією з можливих причин пожовтіння нижнього листя на баклажанах може стати неправильне поливання: потрапляння крапель води на листя в жарку сонячну погоду викликає сонячні опіки, а якщо листя ще й торкається землі, на ньому розвиваються грибкові хвороби та гнилі.

Шкідники баклажанів

Одна з найімовірніших причин пожовтіння листя – зараження баклажанів павутинним кліщем. У суху та спекотну погоду цей членистоногий шкідник розмножується дуже швидко. Оскільки виявити його неозброєним оком практично неможливо, потрібно пошукати інші ознаки його присутності на кущах: маленькі проколи на нижній стороні листової пластини та павутинний наліт. Якщо на баклажанах з'явився павутинний кліщ, потрібно вживати екстрених заходів щодо його знищення, тому що рослина може скинути все листя в дуже короткі терміни, і ви залишитеся без урожаю.

З найбільш ефективних препаратів від павутинного кліща можна назвати Фітоверм, колоїдну сірку, Тіовіт Джет. З нетоксичних народних засобів найбільш дієвим є настій лушпиння цибулі, для приготування якого 100 г сухих цибулинних лусочок потрібно залити 5 л води. Суміш настоюють 3-5 днів, проціджують та обприскують ним рослини, намагаючись обробити листя з обох боків. Добре допомагає від кліщів обприскування баклажанів часниковим настоєм: 2 головки часнику потрібно подрібнити та залити 1 л води. Суміш настоюють кілька днів, потім проціджують, розводять один до одного водою і обприскують листя з обох боків.

Проте слід пам'ятати, що народні засоби краще використовувати у профілактичних цілях або за незначної кількості кліщів. Якщо рослини дуже заражені цими шкідниками, потрібно діяти швидко та краще скористатися хімічними чи біологічними препаратами. Головне – це правильно визначити причину пожовтіння листя, і тоді її можна буде усунути. 

Читайте також