Чому на бульбах картоплі утворюються тріщини

Під час викопування картоплі деякі дачники звертають увагу на те, що на окремих зазвичай найбільш великих бульбах присутні глибокі тріщини. При цьому така проблема актуальна для найрізноманітніших сортів, інформує Ukr.Media.

Нерівномірний полив

Почнемо з розбору фізичної менш небезпечної причини подібного явища — нерівномірного за часом зволоження ґрунту.

Поки ґрунт сухий рослинні клітини внаслідок нестачі вологи розвиваються повільно, але як тільки пройдуть дощі або полив, вони починають активно поглинати вологу і збільшуватися в розмірах. В результаті їх стінки не витримують і рвуться.

Виникаючі при цьому тріщини часто мають невеликі, але досить глибокі розриви. Згодом їх поверхня затягується корковою тканиною. В процесі подальшого зростання бульба збільшується, а разом з нею і затягнута тріщина стає більш помітною і великою.

Дрібні бульби зазвичай позбавлені подібного дефекту, бо набір ними маси на всіх етапах розвитку не був настільки інтенсивним.

Іншим наслідком нестачі вологи в активні періоди зростання є нерівна форма у деяких картоплин. Поки земля суха вони нарощують шкірку, а як тільки пройде рясний дощ, починають активно рости, випинаючись окремими місцями.

Вірус картоплі

Набагато гірше, коли тріщини є наслідком небезпечного вірусного захворювання. В останні роки городники з різних регіонів країни все частіше скаржаться на подібні прояви.

Патологію зазвичай видно неозброєним оком при митті зібраних бульб. Тріщини вже не такі рівні, як в першому випадку, часто набагато більш поцятковані і менш затягнуті. Якщо посадити таку картоплю в наступному сезоні, урожай буде критично мінімальним і неякісним.

Вихід із ситуації — дотримання сівозміни, використання проміжних сидератів, повна заміна насіннєвої картоплі бажано на інші більш стійкі сорти.

Картопля з вірусними захворюваннями для людини не є небезпечною. Після сортування такі бульби бажано зберігати окремо і вживати в їжу в першу чергу, поки вони остаточно не зіпсувалися.

Читайте також