Чому не плодоносить кімнатний лимон: чого не вистачає рослині, вирощеній з кісточки

Лимонне дерево — теплолюбна рослина, що приїхала до нас з південних країн. Тому не варто дивуватися, що воно неохоче цвіте та дає плоди в домашніх умовах, інформує Ukr.Media.

Причини відсутності плодів у лимона

Виявлено кілька основних факторів, що впливають на відсутність цвітіння та появи плодів на лимонному дереві.

1. Неправильне щеплення лимона

Дерева, які виросли з кісточки, практично ніколи не приносять плодів, а якщо це відбувається, то фруктів дуже мало. Для правильного щеплення рослини, потрібно вибрати спеціальний матеріал.

Велику увагу слід приділити вибору підщепи. Як підщепа має виступати невелике деревце, вирощене з кісточки будь-якого цитрусового фрукта.

  • грейпфрута
  • чи апельсина.

2. Який температурний режим потрібний для вирощування лимона

Якщо щеплення пройшло успішно і дерево зацвіло, але потім різко обсипалося, причина цього — коливання температури. Найбільш підходяща для зростання лимона температура

  • від +20 до +23 °С.

Рослина не переносить спеку, тим більше в домашніх умовах.

3. Недостатня вологість

Для лимонного дерева дуже важливо, щоб повітря в квартирі було добре зволожене. Можна скористатися спеціальними зволожувачами або поставити в кімнаті з рослиною ємність із водою. Лимон вимагає постійного обприскування та поливу.

4. Чому у лимона треба зрізати зайві суцвіття?

Для того, щоб на дереві з'явилися плоди, в процесі цвітіння потрібно зрізати зайві суцвіття, бо квітки забирають у рослини багато сил.

Для того, щоб розрахувати оптимальну кількість квіток, порахуйте кількість листочків на дереві, суцвіття залишають у наступному співвідношенні:

  • на десять листків одна квітка.

5. Убога підгодівля

У період цвітіння дереву необхідне додаткове харчування, яке воно отримує з підживленням, що вноситься. Якщо рослини не підгодовувати, то квіти можуть обпасти, відповідно, не буде плодів.

Ось найчастіші причини того, що на дереві не виростають плоди. Відсутність лимонів також може бути спричинена хворобою рослини.

Як стимулювати плодоношення лимона?

Трапляються випадки, коли щеплення пройшло успішно, квартирні умови оптимальні для зростання дерева, але лимон все одно не дає плодів. Як вчинити у такій ситуації?

Найнадійніший і перевірений спосіб, як змусити лимон цвісти — створити йому тропічні умови на річний період.

Світловий день має становити 12 годин, необхідно обприскувати та поливати рослину водою кімнатної температури.

Іноді можна скористатися радикальними способами стимулювання цвітіння, але робити це потрібно дуже обережно, щоб не вбити рослину.

Суть способу довести дерево до стану виживання.

В екстремальних умовах рослина розуміє, що їй необхідно зацвісти та дати плоди для подальшого розмноження.

Умовами "на межі виживання" для лимона можуть стати недолік харчування, посуха та інші екстремальні ситуації.

Читайте також