Чому з огірків опадає зав`язь – 4 ймовірні проблеми і способи їх вирішити

Багато городників стикаються з проблемою пожовтіння та опадання зав'язі на огірках. Причин цього неприємного явища багато. Деякі з них вірогідні, інші – лише ймовірні.

Причина 1 – комахи не запилюють огірки

Найчастіше опадання зав'язі на комахозапильних сортах відбувається через те, що в спекотну, похмуру або дощову погоду бджоли, джмелі та інші комахи не прилітають запилювати жіночі квітки, і через деякий час вони опадають, не утворивши зав’язі. Щоб не доводилося залежати від комах-запилювачів, які в несприятливу погоду не охоче відвідують огірки, варто вирощувати партенокарпічні та самозапильні гібриди, які не потребують допомоги комах. Власне кажучи, комахи теж можуть брати участь у їхньому запиленні, але якщо з якоїсь причини бджоли не літають, ці сорти чудово запилюються самостійно.

В зв’язку з цим партенокарпічні та самозапильні гібриди рекомендовані для вирощування в теплицях або під плівковими укриттями, куди бджоли проникають в обмеженій кількості. 

Причина 2 – дефіцит живлення

Проте навіть у відкритому ґрунті, де запиленню самозапильних огірків допомагають комахи, трапляються випадки опадання зав'язі. Причиною може бути нестача поживних речовин у ґрунті.

У гібридах генетично закладена висока врожайність, і в пазусі кожного листка розвиваються переважно жіночі квітки, а якщо виникає дефіцит живлення, ці рослини самі регулюють свою врожайність: ті зав'язі, які кущ не здатний прогодувати, він просто скидає.

Щоб запобігти скиданню зав'язі на огірках, варто один раз на тиждень підживити їх під корінь або по листю. Для кореневого підживлення я використовую зелене добриво зі збродженої трави, чергуючи трав'яний настій з дріжджовим підживленням. Крім того, для кореневого підживлення та підживлення по листю я використовую рідке професійне добриво на основі живих і корисних для рослин мікроорганізмів. Воно випускається під торговою маркою Жива Земля та абсолютно безпечне для людей, тварин та корисних комах. 

Як для кореневого підживлення, так і для обробки огірків по листю використовуйте розчин однакової концентрації: 35 мл препарату розчиняю в 10 л води. Під корінь цим добривом можна підживлювати огірки без обмежень.

Причина 3 – незбалансований полив огірків

Також огірки можуть скидати зав'язь через нестачу або надлишок вологи в ґрунті. Цій культурі необхідна постійна помірна вологість у зоні коріння. Варто один раз пересушити ґрунт у прикореневій зоні, а потім рясно його зволожити, і зав'язі почнуть жовтіти.

Щоб уникнути перепадів вологості ґрунту, зробіть вздовж рядів глибокі борозни та замульчуйте їх сухою травою. У ці борозенки і поливайте огірки, і вносьте кореневі підживлення. Важливо стежити за тим, щоб вода для поливання огірків була теплою та відстояною, тобто без хлору.

Причина 4 – недостатнє освітлення

Є ще одна причина пожовтіння і опадання зав’язі огірків: недостатнє освітлення. Якщо кущі посаджені дуже близько один до одного або ростуть у розстил, їхні стебла часто переплітаються між собою і починають виборювати місце під сонцем.Краще вирощувати огірки на вертикальній шпалері.

У такого способу вирощування багато переваг, і в тім числі він виключає відразу кілька причин, через які може відбуватися обсипання зав'язі. 

 

 

Читайте також