Де зимують шкідники саду та що зробити, щоб вони не дожили до весни

Садові шкідники з'являються не тільки влітку. У холодну пору року вони теж існують, але не проявляють активність, а відправляються на зимівлю, інформує Ukr.Media.

З цієї причини від них дерева не страждають. Але з настанням весни картина змінюється, пошкодження на гілках, на корі, на листі дають про себе знати.

Перебувати шкідливі комахи в морози можуть в різних місцях. Агрономи розповіли, де найчастіше вони проводять зиму.

Кора дерев і чагарники

Це місце є улюбленим для частини комах. Личинки можуть залишатися і на самій корі, і під нею. Яблунева щитівка на корі дерева у вигляді яєць, забарвлених в червоний колір.

Непарний шовкопряд також залишається на зиму у вигляді яєць, кладка яких розташовується біля основи штабу, пофарбована в помаранчевий колір. Сливові і яблуневі плодожерки зимують гусеницями, які розташовуються під старою корою дерева.

Молоді пагони і листя

З листя комахи можуть споруджувати гнізда, а також вони можуть проробляти поглиблення в молодій корі. Білани на зиму будують гніздо з листя, обвивають його павутиною, залишаються в ньому в стадії гусениці.

У такому ж гнізді зимувати буде і златогузка, і червоний яблуневий кліщ. У тріщинах молодих гілок залишатимуться зимовий п'ядун, калиновий листоїд. На самій корі молодих гілок взимку залишаються яблунева мідяниця, кільчастий шовкопряд і яблунева попелиця.

Опале листя і ґрунт в саду

Листя і плоди, які впали з дерев, несуть потенційну небезпеку, тому що в них можуть залишатися шкідники, можуть зимувати там. Самки суничного кліща можуть залишатися і в опалому листі, і в приземних листках рослин.

У верхньому шарі ґрунту зиму проводить хрестоцвіті блішки. Під листям на зимівлю може залишитися малинно-суничний довгоносик, а в пристовбурних кругах — агрусова і смородинова вогнівки, загорнуті в кокон.

Обробляти дерева, рослини перед зимою від шкідників треба обов'язково. В такому випадку ті не будуть залишатися на зиму, не будуть навесні пошкоджувати посадки.

Читайте також