День святого Миколая 2021: традиції та прикмети

Під покров Миколая потрапляють не лише дітлахи, які у ніч на 19 грудня терпляче чекають від святого дарунків. Угодник Бога ділиться своєю опікою також зі студентами, мандрівниками, водіями, торговцями та моряками. До слова, останні часто беруть образ чудотворця з собою на риболовлю. У народі ще кажуть, що святий Миколай береже людей і від стихійного лиха, особливо на воді. Знову згадуємо рядки найпопулярнішої пісні про нього: "…хто спішить у твої двори, того ти на землі й морі все хорониш від напасти".

Звертатися до Миколая у молитвах можуть і ті, хто перебуває у скруті, а також заміжні жінки, які просять чудотворця про спокійне сімейне життя.

День Святого Миколая: традиції

Згідно з легендою, святий Миколай протягом усього року слідкує за дітьми та дарує подарунки – кожному по заслугах. При цьому презенти отримують абсолютно всі! Неслухняним дітям він кладе під подушку різки, а слухняним – хороші подаруночки. В Україні напередодні Дня Святого Миколая дітлахи пишуть листи святому Миколаю, в яких розповідають про все, що хотіли б отримати в подарунок. Іноді малюки просто розповідають про свої бажання батькам, тому що вірять, що ті передають їхні слова «потрібній людині».

У кого гаряче серце і бажання творити чудеса, є можливість допомогти діткам які найбільше хочуть і чекають дива, - у кожного в місті є школи інтернати, багатодітні сім'ї або бідні люди, куди можна приїхати і подарувати кілька годин радості і тепла, солодощі, одяг.

День Святого Миколая: прикмети

  • Скільки снігу на Миколая, стільки навесні й трави буде;
  • Морозний і сонячний день – буде неврожай наступного року;
  • Ясна та холодна погода – буде багатий урожай влітку;
  • З’явився іній – наступного року вдасться зібрати багатий урожай.
  • День Святого Миколая – останній день в році, коли треба віддати всі борги. Якщо до цього дня не віддати позичені гроші, то сім’я увесь рік буде бідувати.
  • Якщо до дня Святого Миколая пішов сніг – то зима буде холодною та морозною. Якщо в цей день холодно, то і зима буде ясною та без сильних морозів. Якщо перед Миколою з'явився іній, то рік буде багатим і врожайним.
  • У цей святковий день заведено миритися з тими людьми, з якими ви перебуваєте у сварці: "На Миколая клич товариша, клич і ворога, обидва будуть друзями".
  • За народними переказами, на Миколая чоловіку – господарю дому треба обійти увесь двір. Якщо він це не зробить, то в наступному році родину, ймовірно, чекатимуть негаразди.

Читайте також