Догляд за клематисами восени: коли садити, як обрізати і готувати до холодів

У багатьох квітникарів-любителів, які уподобали клематиси у своєму саду, виникають восени безліч запитань: як обрізати клематис восени, чи можна садити клематис восени або краще робити це навесні, коли пересаджувати клематис - восени чи навесні.

Як доглядати за цим рослинами - розповіли на сторінці "Дендроферма сім'ї Бережнюк".

Коли садити?

Садити клематиси можна як навесні, так і восени. А якщо Ви придбали саджанець в контейнері, то його можна садити й улітку, не чекаючи весни чи осені. Восени найкращий час для цього кінець вересня. Якщо посадити клематис пізніше, він може не встигнути вкоренитись і взимку загине. А якщо посадити занадто рано, то він може піти в ріст, що напередодні зими згубно для рослини. Тому, якщо саджанець потрапив до Вас у листопаді, краще залишити його на зиму в погребі чи підвалі (де не тепліше +5ºС), а посадкою зайнятися навесні.

Як правильно посадити клематис восени?

Посадка клематисів восени виконується так само, як і навесні: його висаджують у ґрунт із сильним заглибленням, тобто під землею має опинитися не тільки коренева шийка саджанця, а й перша пара бруньок пагона. Така посадка стимулює кущіння й розвиває стійкість рослини до захворювань. Навесні саджанець повільно піде в ріст, його пагони будуть тоненькими. Не хвилюйтеся, це цілком нормально – повноцінною декоративною рослиною клематис стане тільки в 3-4 роки.

Коли краще пересаджувати?

Однозначно восени. Це потрібно зробити у вересні, щоб рослина встигла вкоренитися до настання холодів. Молоді кущі викопуються з ґрунту так, щоб не пошкодити коріння, і з грудкою землі переносять на нове місце. А ось зі старими кущами доведеться повозитися, адже у дорослих клематисів потужне довге коріння, яке витягти із землі, не пошкодивши кореневої системи, неможливо. А це потягне за собою зупинку розвитку рослини на новому місці – наступного року він навряд чи цвістиме, та й у рості додасть мало.

Як обрізати та готувати до зими?

Вчені поділяють всі клематиси на три групи:

1). Клематис, квіти якого цвітуть на пагонах попереднього року (група A). Восени у них вирізають лише хворі, поламані, сухі й непотрібні пагони, а верхівки здорових лише трішки вкорочують. У кінці жовтня або на початку листопада потрібно прибрати з-під куща листя та рослинні залишки. Потім підгорнути кущ на висоту 30-40 см або насипати на їхнє коріння пару відер піску з додаванням деревного попелу у розрахунку 250 г на одне відро, щоб коріння рослини не намокло. Батоги обережно укласти на землю й вкрити ялиновим гіллям, а зверху насипати тирси або сухого торфу і накрити це все поліетиленовою плівкою. Плівку добре закріпити, щоб укриття не зірвав вітер. Дуже важливо, щоб між пагонами й укриттям був повітряний прошарок. З настанням весни з рослини спочатку знімають поліетилен, потім шар субстрату, а ялинове гілля та пісок із попелом залишають доти, доки мине загроза весняних заморозків, і тільки після цього обережно підіймають клематис та розподіляють його по опорі.

2). Клематис, квіти якого цвітуть як на пагонах минулого року, так і на пагонах поточного року (група В). Пагони (цвітуть двічі за сезон) вкорочують до висоти 1,2-1,5 м, а сухі, пошкоджені, хворі та зайві пагони видаляють під корінь. Вкривають як клематиси групи А.

3). Клематиси, що цвітуть тільки на пагонах поточного року (група C), обрізають повністю, залишаючи на пагонах лише по 2-3 бруньки, підгортають піском на висоту пагонів (15-20 см), після чого їх засипають шаром тирси, торфу або перепрілого гною (20-25 см) і вкривають плівкою.

Для клематисів першої та другої груп існує універсальний спосіб обрізки: один пагін вкорочують до 1,5 м, на іншому залишають тільки 2-4 бруньки, і таким чином стрижуть увесь кущ (через пагін). Така обрізка поступово омолоджує кущ, а в клематисів групи В сприяє рівномірному розташуванні квітів по всьому кущі.

Важливо!

Обрізання клематисів проводиться і під час росту рослини, щоб продовжити період цвітіння.

  • Яке укриття для клематисів зробити на зиму залежить від регіону, де Ви проживаєте. Адже, в південних областях України вони прекрасно зимують і без укриття.
  • Місце посадки повинне бути захищеним від протягів і добре освітленим, але бажане притінення в полуденні години.
  • Ґрунт краще брати суглинний, родючий, добре удобрений і дренований.
  • Найкраще місце посадки - пагорбок або спеціально зроблений насип, що не дозволить для коріння дорослої рослини, яке досягає метрової довжини, згнити від близькості ґрунтових вод.
  • Не використовуйте для підживлювання свіжий гній чи кислий торф - рослини цього не люблять.
  • Не садіть клематис впритул до стіни будинку (вода, що стікає після дощу з даху, не повинна потрапляти на клематис) або паркану, зберігайте дистанцію хоча б у 30 см.

Читайте також