Догляд за молодими рослинами магнолій восени: корисні поради

Магнолія є надзвичайно декоративною рослиною. Особливо чудова квітуча магнолія. Це неймовірна краса. Але цінується магнолія не тільки за красу. Її квіти, плоди, листки і навіть кора містяться ефірні олії, які є унікальним антисептичним засобом при ревматизмі, гіпертонії й захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Магнолії не вибагливі у догляді. Необхідно пам’ятати, що в дикій природі магнолії ростуть в кліматі з сухою і теплою осінню і вологим літом.

До обов’язкових заходів відноситься регулярний полив в посуху, внесення комплексних органічних і мінеральних добрив у її пристовбурні кола.

Для молодої рослини (до 5 років) раз в тиждень необхідний полив. Приблизно 20-30 л води, але якщо літо сухе, то збільшення поливу в два-три рази рослини сприймають із задоволенням. У дощове літо можна поливати набагато рідше. Якщо ґрунт піщаний, поливати потрібно частіше.

Деревам до двох років досить живлення, закладеного в ґрунт при посадці, а з трирічного віку потрібно починати підживлення. Удобрюють магнолію в першій половині вегетаційного періоду. Підживлення обов’язково закінчують на початку осені, щоб дати паросткам визріти, тоді їм не зашкодять морози.

Для підживлення можна використовувати готові мінеральні добрива для магнолій чи зробити самому (в 10 л води розчинити 20 г аміачної селітри, 15 г сечовини і 1 кг коров'яку). На одне доросле дерево необхідно 40 л такого розчину. Вносять його замість поливання один раз на місяць. Врахуйте, що магнолію легко перегодувати, і якщо у неї завчасно стало сохнути листя, припиніть вносити добрива і збільште витрату води при поливі.

Багато видів магнолії в перші роки вирощування ростуть у формі куща або багато стовбурного дерева, тому обрізка зайвих пагонів додасть їм необхідну форму дерева. Надалі формуюча обрізка магноліям не потрібна, так вони будуть набагато краще цвісти. Навіть омолоджуюча обрізка не піде на користь – рослина дуже довго буде повертати колишню красу, тому що сплячі бруньки на старих гілках розпускаються вкрай неактивно. Тому слід обмежити щорічну санітарну обрізку.

Дорослі рослини магнолій можуть витримувати до -25-30 градусів С, але молоді рослини слід накривати. Особливу небезпеку для рослин становлять зимові відлиги, в які рослина може почати відкривати бруньки, а поворотні заморозки можуть легко їх пошкодити.

Спочатку гілки притискають до стовбура і обв'язують шпагатом, намагаючись їх не пошкодити. Далі обгортають двошаровим нетканим матеріалом (лутрасилом або мішковиною). В особливо суворі зими непогано б укрити і дорослі рослини. Потім, дочекавшись справжніх заморозків, укривають товстою мульчею (сосновою корою, листям, торфом або ялиновим гіллям) пристовбурні кола. Щоб захистити від гризунів стовбури потрібно обмотати нетканим матеріалом або спеціальною сіткою.

Читайте також