Коли краще прибирати гарбузи з городу, та як правильно це робити, щоб вони довго зберігалися

Гарбузи з городу прибирають одними з останніх. Тому важливо правильно визначати терміни збирання врожаю, так, щоб він не потрапив під осінні заморозки.

Коли збирати врожай, залежить від сорту, який ви посадили на ділянці.

Так, скоростиглі сорти дозрівають приблизно через 90-105 днів після появи сходів. Прибирають ці сорти в кінці серпня. Це з-за того, що їхні плоди мають тонку оболонку і досить ніжну м’якоть. Тому і зберігають не більше одного місяця.

Зовсім інша справа середньостиглі сорти — вони дозрівають через чотири місяці після появи сходів. Прибирають ці плоди в середині вересня. Головне − встигнути до перших заморозків. Якщо вони підмерзнуть, то лежати довго вже не будуть.

Пізньостиглі сорти дозрівають у процесі зберігання. Тому їх тримають після прибирання ще деякий час для дозрівання. Прибирають їх в кінці вересня, але достигають плоди лише через 200 днів після появи сходів. Тобто тільки до Нового року.

Ці сорти мають дуже товсту шкірку, що дозволяє їм зберігати до пів року.

Визначити стиглість гарбуза можна і по супутнім ознаками:

  • плодоніжка одревеніла, тобто стала замість зеленої і соковитої - жовтою і сухою;
  • листя на батоги почали засихати;
  • гарбузи придбали яскравий колір, характерний для цього сорту;
  • оболонка гарбуза стала більш щільною і придбала жорсткість.

Довго зберігати можна тільки стиглі плоди, за винятком пізньостиглих сортів, які дозрівають в лежанні. Такі плоди будуть зберігатися особливо тривалий час, набуваючи в процесі приємний смак м’якоті.

Читайте також