Коли на українських АЗС з`явиться достатньо пального

Іноді, щоб заправити автівку, українці чекають у чергах годинами. Коли вдасться подолати дефіцит пального та що буде з цінами, читайте далі.

Війна змусила Україну повністю переорієнтовуватися на європейське пальне і налагоджувати для цього нову транспортну мережу. Ці процеси потребують часу.

Коли з'явиться достатньо пального

Сергій Куюн, директор Консалтингової групи А-95, очікує, що дефіцит пального трохи згасне до кінця травня. При цьому обмеження залишаться, хоч їх і послаблять. Та, за словами експерта, це лише перший етап. І вже у червні на український паливний ринок будуть очікувати нові виклики, зокрема через жнива.

Повністю проблеми із дефіцитом повинні зникнути, коли Україна налагодить нові транспортні коридори з Європи. Нова система постачання може запрацювати до серпня.

- Високі ціни та довгі черги роблять свою справу, споживання потроху падає. В то й же час постачання потроху, але зростає. Активно збільшується обсяг поставок автотранспортом, зокрема й через оперативне зняття бюрократичних перепон. Але головна проблема із залізничними партіями, яке теж має перспективу поступового вирішення, – заявив Куюн.

Основна проблема – логістика

Пальне для України є. Але проблема – у його доставці сюди. Як повідомив Куюн Еспресо, українські компанії ще у квітні законтрактували дуже великі обсяги нафтопродуктів. Лише найпотужніші оператори мали здійснити передоплату на суму 200 мільйонів доларів. Але транспортна система Європи не здатна швидко це пальне доставити Україні.

Проблема не в Україні. Проблема в тому, що Європа виявилася неготова до таких обсягів. Тобто немає локомативів, немає залізничних цистерн, немає координації між залізницями різних країн.

Проблеми з логістикою вже розв'язують:

  • Україна та Польща домовилися про бездозвільний рух перевізників пального.
  • США допоможуть Україні працювати над підвищенням ефективності роботи автомобільних та залізничних пунктів пропуску на західних кордонах.
  • На форумі у Польщі Україна домовилася збільшити об'єми поставок найближчим часом, обговоривши це з логістичними компаніями. Зокрема, синхронізували графіки української та польської залізниць, щоб постачати пальне ефективніше.

Що буде з цінами на пальне

Уряд переглянув ціни на бензин та дизель. Тепер преміальні марки пального можуть коштувати не більше:

  • Бензин А-95 – 41,85 гривні за літр;
  • Дизпальне – за 44,42 гривні за літр.

Як тільки почалися проблеми з дефіцитом пального, лунало багато закликів щодо скасування державного регулювання цін. Зокрема, до такого тимчасового кроку закликав і Сергій Куюн, мовляв, собівартість пального була вищою за роздрібні ціни, і через це його не завозили. Але тепер і він виступає проти скасування держрегулювання.

- Злет цін до 60 – 70 гривень за літр приб’є попит, припинить спекуляції з перепродажем пального та забезпечить вільний продаж. Але в таких цінах буде 100% прибутку (який між собою розділять оптовики та АЗС). Це ніяк не допоможе постачати пальне більше і швидше… Як такі ціни будуть сплачувати люди, які біднішають на очах через падіння економіки, – зауважив Куюн.

Тож наразі проблема не в тому, що уряд стримує ціни, а в тому, що нема як завезти. Щоправда, деякі АЗС спекулюють і продають за значно вищими цінами через свої мобільні додатки.

Коли пальне подешевшає

Ціни на пальне можуть стати дешевшими тільки, коли впадуть світові ціни на нафту. За словами Куюна, зараз Україна закуповує нафту навіть за більшими цінами, ніж у Європі.

- Європейці теж люди, вони бачать цей попит, і вони там цінники прикручують дуже суттєво. Тому, якщо впаде ціна у світі, ми це теж відчуємо, – пояснив паливний експерт.

Зазначимо, що зараз ціни на нафту – на своєму історичному максимуму. Так, марка Brent 17 травня торгується на рівні 115 доларів за барель, за даними Investing.com.

Читайте також: На півночі Рівненщини АЗС заполонили мотоциклісти: чекають на пальне (ВІДЕО)

Читайте також