Коли та чим обробити персики від хвороб навесні

Вирощування дуже гарного, але примхливого дерева персика дуже залежить від догляду садівника. Обробка персика має бути однією із пріоритетних завдань господаря, адже персик – південна культура, яка здебільшого вирощується не завжди в південних областях, тому й викликає труднощі вирощування. Головне при цьому не забувати вчасно робити обприскування персика, щоб у майбутньому отримувати щедрі врожаї та прибутки.

Обробка персика сечовиною

Сечовина (карбамід) – азотне добриво, яке має властивості не лише підживлювати, а й знищувати грибкові хвороби. Це речовина «2 в 1».

Персик обробляють сечовиною по сплячих бруньках, особливо, якщо це ранній сорт. Таким чином можна знищити спори багатьох грибкових хвороб. До того ж, така обробка уповільнить розвиток квіток на тиждень, що буде на руку за пізніх заморозків – квіти не вимерзнуть. Щоб дія сечовини тривала, наступний раз обробляють після цвітіння, коли обпадуть пелюстки. Також ця обробка додатково підживить дерево й захистить від хвороб.

Сечовину не змішують з іншими добривами, але її можна додавати в бакову суміш до препаратів від хвороб та шкідників для кращого захисту. Обробку починайте за температури 5 °С.

Обробка персика від грибків

Персик варто обробляти від грибкових хвороб (кучерявість листя, моніліальний опік, кокомікоз, парша) щонайменше тричі за весну незалежно від того, чи помітні пошкодження або ураження грибком. Це саме той випадок, коли краще поспішити з профілактикою, ніж лікувати хворе дерево, адже ризик втратити персик дуже великий.

Для першого обприскування до розпускання бруньок зробіть 3% розчин бордоської рідини (300 г мідного купоросу та 300 г негашеного вапна на 10 л води). Це буде профілактикою кучерявості листя.

В період розпукування квіткових бруньок (фаза «рожевий бутон») та після цвітіння обробіть дерева 1% бордоською рідиною (100 г мідного купоросу та 100–200 г негашеного вапна на 10 л води). Ця обробка позбавить від шкідників, які паразитують у квітках. Під час третьої обробки замість вапна до мідного купоросу можна додати 500 г карбаміду на 10 л води.

Читайте також