Коли та у якому порядку сіяти овочі на городі: поради

Щоб отримати щедрий урожай овочів, варто знати у який період їх краще посадити. Термін посіву залежить від вологості, температури ґрунту та якості насіння. Також не варто забувати про правильне сусідство овочів, яке дуже впливає на культури.

Як тільки підсохне земля, починайте готувати грядки до висіву насіння городніх культур. Не перекопані з осені ділянки перекопайте з одночасним внесенням компосту, суперфосфату і попелу. Строки сівби залежать від вологості й температури ґрунту та якості насіння.

Повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Сіяти овочі на городі краще у наступному порядку:

  • у першій половині квітня сіють зелені культури - пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, салат, а також редиску, горох, боби. Після них висівають насіння холодостійких культур: моркви, цибулі-чорнушки, петрушки, пастернаку. Вони проростають вже за 3-5 градусів тепла. Повторні посіви салату, кропу, редиски продовжать терміни їх споживання (можна сіяти до 20 червня);
  • пророщену картоплю висаджують, коли ґрунт прогріється до 6-8 градусів тепла на глибині 10 см. Зазвичай це відбувається у середині квітня. У ці ж терміни можна висівати і насіння помідорів у ґрунт. Буряки, кукурудзу висівають, а цибулю-ріпку висаджують, коли земля прогрівається до 7-10 градусів С;
  • теплолюбні огірки, квасоля, кавуни, гарбузи, кукурудза почекають до травня - земля має прогрітися до 11-13 градусів. Якщо вирощена розсада ранньої білоголової і цвітної капусти має 5-6 листків і пройшла загартування, її висаджують наприкінці квітня у відкритий ґрунт.

Що після чого садити?

Багаторічний досвід свідчить, що столові буряки і морква добре ростуть після огірків, капусти, ранньої картоплі, кабачків і патисонів. А огірки краще садити після гороху, квасолі, капусти, помідорів. Капуста добре почувається на грядці, де перед цим вирощували цибулю.

Вибираємо сусідів

Рослини, як і люди, не завжди мирно співіснують зі своїми сусідами. Тому розміщуючи овочеві культури на своєму городі, необхідно враховувати, що, приміром, помідори і картопля потерпають від спільних хвороб і шкідників, тому садити їх треба якомога далі один від одного. А ось поруч із цибулею та часником вони почуватимуться добре. Нормально вживаються вони і з капустою. А огірки просто-таки плачуть від цибулі. Бажаний сусід для всіх овочевих культур кріп, бо він приваблює корисних комах, які знищують багатьох шкідників.

Коли зійде?

Найпершим сходить горох - вже через 6 днів після посіву. Ще через день-два - кукурудза, огірки, квасоля, редька. За 10 днів проростають капуста, щавель і буряки. Баклажанів, цибулі, кабачків, моркви та ревеню можна очікувати через 2 тижні. А найдовше вилежуються в землі кріп, петрушка, пастернак та перець - до 16 днів.

Читайте також