Командира полку "Азов" Дениса Прокопенка вивезли до росії - дружина

РосЗМІ повідомили про вивезення командира полку "Азов" Дениса Прокопенка до росії. Державні структури та "Червоний Хрест" це ще не підтвердили. 

Про це в інтерв'ю Суспільному розповіла дружина Дениса Прокопенка Катерина. 

"Я знаю лише, що він вивезений в Росію і взагалі це ще не підтверджено. Щодо місця перебування Дениса я дізналась через російські ЗМІ. Держструктури мені остаточно не підтверджують, тому що тут важко щось підтвердити. Я розумію, Росія зараз командний склад сховала, інших солдат і офіцерів ховає та не розголошує, де вони перебувають. Чекаємо, що буде далі.

Це по суті робота "Червоного Хреста" — відповідати мені, але я дотепер не знаю, де мій чоловік.  Навіть, якщо він в Росії, тож існує, в принципі, комунікація з московським філіалом "Червоного Хреста". Але її немає. Це означає, що є, можливо, певний договірняк з тією ж владою в Росії, щоб не видавати інформацію про місцезнаходження і т.д".

Також вона скаржиться на комунікацію із "Червоним Хрестом". За її словами, були випадки, коли "Червоний Хрест" дзвонив рідним, повідомляв, що їхні сини перебувають в Оленівці чи Новоазовську, але ці кейси дуже малі.

Більшість випадків - повідомлення про місцезнаходження. Але питання здоров’я, харчування, їжі, умов, тортур, медобслуговування - на це представники міжнародної організації не мають відповідей, хоча вони мали б їх надати.

Про це свідчить кейс трагедії в Оленівці. 

- Чому в Оленівці не було представників, які б побачили, що по списках у бараках відсутні ці люди, які переміщені у той страшенний барак? Чому вони не слідкували, що там на окраїні Оленівки викопують ями під могили? Щоб перевірити списки загиблих та поранених в Оленівці, які надала Росія, необхідно, щоб приїхала якась незалежна експертна сторона, якої немає. Як ми думали, вона повинна виходити з Червоного Хреста або ООН, але її немає, тому значить немає віри у ці списки. У спілкуванні з військовополоненими, яких обміняли, у кого не спитай, ніхто ні разу не бачив Червоний Хрест, лише на виході із "Азовсталі", - каже Катерина. 

Читайте також