Коти труться та нявкають: як допомогти домашнім улюбленцям весною

Власникам кішок-самок доводиться регулярно стикатися з таким явищем, як тічка. Щоб зрозуміти, як поводитися з вихованкою в ці дні, потрібно розібратися, що таке тічка у кішки. Основний період тічки вчені називають терміном еструс, який в перекладі з грецької означає «пристрасть, шаленство, лють». Дане слово добре описує стан і поведінку тварини в цей період. З точки зору фізіології тічка у кішки – це період статевого циклу, коли вона готова до запліднення та зачаття. Фізіологічні процеси в статевих органах, пов'язані зі зміною гормонального фону, змушують самку прагнути спаровування.

Тічка приносить чимало неприємних моментів не тільки господарям кішки, але й самій тварині. Це період фізичного й емоційного напруження, зняти яке можна шляхом спарювання з котом. Але це не завжди можливо й бажано. Якщо господарі не планують заводити кошенят, найкраще через 2 тижні після тічки каструвати кішку. Поняття кастрації та стерилізації часто змішують. В ході першої операції видаляються статеві органи — яєчники, а іноді й матка. Стерилізація — це перев'язка маткових труб.

Слід зазначити, що тічка у стерилізованої кішки не припиняється, втрачається тільки здатність до зачаття. Але вироблення гормонів триває, зберігається статева сприйнятливість і цикл протікає зі звичними симптомами. Якщо стерилізувати кішку на вільному вигулі, вона в період тічки зможе спаровуватися з котами без настання вагітності. А оскільки весь період статевої охоти вона буде проводити поза домом, її поведінка не завдасть клопоту господарям. Але при стерилізації зберігається ризик захворювань статевих органів. Кастрація — більш радикальний метод. Оскільки яйцеклітини не виробляються, статевий цикл відсутній. Хоча в перший час після кастрації можливі поведінкові прояви тічки, це пов'язано з тим, що статеві гормони виробляє ряд залоз крім яєчників. Але ці залишкові явища незабаром зникають.

Якщо ж господарі є принциповими противниками кастрації та стерилізації або кішка племінна, породиста, але в'язати її ще рано, потрібно знати, як заспокоїти тварину під час тічки. Ця проблема неминуче виникає при першій тічці, оскільки до її настання кішок стерилізують або каструють у виняткових випадках, а під час еструса операція категорично неприпустима, потрібно дочекатися анеструса.

Чим допомогти кішці в «критичні дні»? Є кілька способів:

  • пустити до неї кастрованого (стерилізованого) кота, який зберіг здатність до спарювання без запліднення;
  • давати седативні або гормональні препарати;
  • постаратися відвернути, заспокоїти тварину немедикаментозними методами.

Останній метод вимагає значних витрат часу і зусиль, але не дуже ефективний. Ласка господарів трохи відволікає кішку, але не може замінити кота. На деякий час кішку відволікають активні ігри, можна спробувати зацікавити її новими іграшками. Якщо як слід утомити вихованку протягом дня, грати з нею, змушувати рухатися, не давати спати, можна сподіватися на відсутність нічних концертів.

Зустрічаються рекомендації намочити, викупати кішку, окропити або навіть облити водою. Слід розуміти, що такий вплив є для вихованки стресом, а вона і так переживає період емоційної напруги. Спроби вплинути на гормональний фон, замкнувши кішку в темному або слабо освітленому приміщенні теж загрожують психічним розладом і не є вирішенням проблеми. Взагалі вихованку не можна в ці дні лаяти, карати, адже кішка кричить і мітить територію не щоб дошкулити господарям, а під впливом гормонів та інстинктів.

Джерело

Читайте також