Місячний посівний календар на 2024 рік

Принцип роботи посівного календаря дуже простий. Враховуючи чотири фази Місяця: молодик, Місяць, що росте, повний місяць і спадаючий Місяць; рекомендується або не рекомендується виконання садово-городніх робіт.

Молодик – найнесприятливіший час для робіт у саду та на городі. Не варто нічого садити та пересаджувати. Цей період триває 3 дні – день до молодика, в сам день й день після. Якщо не сидиться на місці в Молодик можна виконувати обрізання рослин (включаючи санітарну), боротися зі шкідниками та хворобами, а також помірно поливати

Зростаючий Місяць – Місяць росте й тягне за собою вгору енергію та соки рослин. Тому це найкращий час для роботи з рослинами, плоди яких визрівають над землею. Це зелень, трави, фрукти, овочі, квіти. Можете садити, пересаджувати, прищеплювати тощо.

Повний Місяць – не рекомендують посадку та пересадку рослин. В період повного місяця, крім боротьби зі шкідниками, рекомендується проріджування густих сходів, прополювання бур'янів, підгортання та збирання насіння.

Спадаючий Місяць – соки й енергія спрямовуються вниз, до коренів, тому намагайтеся працювати з коренеплодами, цибулинними. При спадаючому Місяці рекомендується посів насіння бобових та цибулинних культур, посадка коренеплодів (включаючи картоплю), тобто рослин, які формують плоди під землею. Також у період спадання супутника Землі рекомендується прополка бур'янів, проріджування, рясний полив і підживлення рослин добривами, обрізка гілок та збирання врожаю на тривале зберігання.

Читайте також