Морозобоїни на плодових деревах: що треба знати, щоб вберегти сад

Узимку в морозну сонячну погоду на корі плодових дерев можуть з’явитися пошкодження. Це тріщини-морозобоїни. Ці пошкодження заподіюють деревам серйозної шкоди.

Що таке морозобоїни?

Тріщина-морозобоїна, або морозобоїна — пошкодження стовбурів великих дерев у вигляді радіальної тріщини, спричинені різким охолодженням деревини.

Як виникають морозобоїни?

Із південного боку стовбур дерева сильно нагрівається на сонці, а з протилежного, північного, він може бути покритий інеєм. Внаслідок цього всередині стовбура між двома частинами рослини, спрямованими на північ і південь, створюється значна різниця температур, яка може сягати двадцяти градусів. Завдяки високій денній температурі на південному боці сік всередині рослини розріджується, а морозної ночі в ньому утворюються кристали льоду, які розривають деревину. Утворюються морозобоїни, які на стовбурі мають вигляд поздовжніх тріщин. Вони з’являються не лише на поверхні, руйнуючи кору дерева, а й можуть йти вглиб стовбура до самої серцевини. При цьому деревина втрачає здатність проводити воду, поживні речовини. Якщо камбіальна частина дерева залишається жива, дерево може вижити.

Навколо морозобойних тріщин та під відокремленою корою швидко поселяються шкідники, виникають грибкові захворювання. Часто такі морозобоїни можуть перетворюватись у дупла.

Профілактика морозобоїн

Правильна підготовка до зими дозволить уникнути багатьох неприємностей.

Роботи по підготовці слід починати із середини літа (потрібно збільшити дозу фосфорно-калійних добрив, а внесення азоту - скоротити до мінімуму).

Восени необхідно своєчасно прибрати урожай, пристовбурні круги замульчувати, а в кінці вересня, якщо немає дощів, рясно пролити дерева (в середньому - 50 л води на дерево).

З настанням перших морозів приступити до захисту стовбурів. Їх можна побілити спеціальною фарбою. Проте від гризунів фарба допомагає слабо та й молодим деревам фарбування не йде на користь. Тому стовбури найкраще обв'язати нетканим матеріалом білого кольору. Також підійдуть інші матеріали, які не гниють і добре пропускають повітря. З осені необхідно розкласти приманки для мишей. У холодні сніжні зими стовбури дерев можна засипати снігом.

Лікування морозобоїн

Почати лікувати морозобоїн слід уже весною та продовжувати щорічно до повного загоєння тріщини.

Спочатку вздовж кожної тріщини гострим ножем зрізують всю відмерлу кору - до здорових тканин. Після цього протирають поверхню рани розчином мідного купоросу й рану змащують сумішшю глини (6 частин) і коров'яку (4 частини) або садовим варом . При дуже великих ранах весь стовбур обгортають поліетиленом або мішковиною (в один шар). Садівники помітили, що під плівкою заростання рани відбувається швидше.

Пошкоджене місце періодично слід оглядати: садовий вар і інші препарати можуть розтріскуватися або розтікатися під дією погодних умов. При необхідності «пов'язку» потрібно поправити.

Поруч з морозобоїнами на штамбах можуть виникати нові пагони з листям. Їх необхідно зберегти для посилення припливу поживних речовин до області рани, але верхівки пагонів прищипують. Після заростання ран пагони видаляють.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також