Обрізка малини восени: коли, як та навіщо

З приходом осені потрібно підготувати кущі малини до нового сезону. Одним з важливих етапів буде осіння обрізка.

Багато хто ставиться до малини, як до бур’яну, посадили раз і росте собі, розростається в різні боки, виходить гущавина непролазна. А деяким шкода вирізати пагони, вони впевнені, що чим їх більше, тим більше врожаю. Але виходить з точністю до навпаки.

Обрізку варто починати відразу після того, як зібраний весь урожай ягід. Тоді до осені всі пагони поточного року встигнуть набратися сил і добре перезимують.

При осінній обрізці малини не шкодуйте старих і хворих пагонів. Молодих залишайте рівно стільки, скільки видалили відполодоношених.

Визначити старі пагони не складно, кора у них жорстка, темного кольору або починає відлущуватись. Молоді пагони мають яскраво-коричневу кору, з них потрібно вибирати найсильніші, без пошкоджень стовбура.

Проводьте обрізку правильно, зрізайте пагони гострим секатором і під самий корінь, на одному рівні з грунтом. Якщо залишати пеньки, тоді в них оселяться комахи-шкідники або вони можуть загнити. А мета правильного догляду – здорові рослини.

Після обрізки відразу видаліть всі гілки і листя, їх краще спалити, знову ж таки, через шкідників. Бажано відразу перекопати землю навколо кущів і внести добриво.

Коли всі роботи будуть виконані, вам залишиться тільки підготувати малину до зими і чекати наступного врожаю.

Читайте також