Обрізка плодових дерев навесні: головні секрети досвідчених садівників

Кожен садівник мріє зібрати великий врожай з плодових дерев, але для цього потрібно вчасно проводити обрізку. Це роблять обережно, щоб не ослабити дерево, а тим більше – не вбити.

Терміни обрізки.

Надто рання обрізка може призвести до загибелі дерева, а при пізній - сік рослини буде довше витікати. Найкращий час – при температурі 5 градусів морозу. Зазвичай, обрізка проводиться в середині березня або на початку квітня.

Обрізка.

Спочатку потрібно підготувати інвентар. Він має бути гострим, а також, його дезінфікують. Не можна сильно обрізати молоді саджанці. Приберіть лише пошкоджені, хворі та загущаючі крону пагони. Якщо гілки потребують повного видалення, їх обрізають на кільце, щоб не залишалося пеньків. Надпиліть товсту гілку знизу та приберіть, щоб зберегти кору. Проводьте обрізку обережно, щоб не зруйнувати бруньки. Поставте інструмент під кутом 45 градусів в напрямку до верху пагона.

Яблуня.

Сформуйте охайну та симетричну крону. Перша обрізка проводиться одразу після посадки. Штамб вкорочують до 90 см. Якщо на дереві є бічні пагони, декілька з них потрібно обрізати на ¼. Якщо таких немає, то обрізка проводиться наступної весни. У подальші роки обрізають перемерзлі, сухі та загущаючі крону пагони.

Груша.

Тут так само, як з обрізкою яблуні, тільки гілки потрібно обрізати на бічний відросток, який є перешкодою для утворення надмірної кількості закрутів. На другому році життя рослину потрібно формувати ярусно – по декілька віялових скелетних гілок, які знаходяться нижче центрального стовбура дерева.

Персик.

Крону роблять в формі чаші та низького штамбу. Після посадки його потрібно зрізати до 20 см одразу над місцем щеплення. Не жалійте старих гілок. Перший раз обрізають молоді пагони до 3 бруньок. Після цього формують крону таким чином, щоб скелетних гілок залишалося не більше 5.

Абрикос.

Центральний пагін слід обрізати до 75 см, дрібні збоку потрібно зменшити на кільце. В наступному році слід обрізати пару скелетних гілок до 20 см, а конкуруючі пагони зрізати на кільце. Потім вкоротити центральну гілку, щоб вона була вищою за бічні гілки на 15 см.

Вишня.

Проріджуйте крону, але не обрізайте. Для формування крилатої крони, вкоротіть сильні гілки на бруньку, яка росте назовні. В наступному році слід видалити пагони, які ростуть в області штамба. Скелетні гілки обрізають на сильну бруньку, щоб вони не піднімалися над центральною гілкою. Наступні роки тільки проріджують та прибирають сухі, хворі гілки.

Слива.

Після посадки стовбур потрібно вкоротити до 75 см., щоб правильно сформувати дерево. В наступному році потрібно прибрати конкуруючі гілки та вкоротити скелетні на одну бруньку. Після цього пагони, які заглушають крону, потрібно обрізати на кільце, прибрати підмерзлі, оголені та пошкоджені гілки. Щоб запобігти переростанню дерева, слід вчасно обрізати центральну гілку на одну сильну бруньку. Якщо гілкам вже від 4 років, потрібно провести омолодження, шляхом їх обрізання.
Після будь-якої обрізки, потрібно обробити місця зрізів садовим варом, щоб допомогти дереву вилікувати рани. Для кожної рослини існує свій термін проведення обрізки. Орієнтуватися можна на спеціальний календар.

Джереле: "Доброта"

Читайте також