Ось як спирт допомагає рослинам пережити посуху

Сенсаційне повідомлення з'явилося в журналі Plant and Cell Physiology. Японські вчені стверджують, що додавання етанолу в ґрунт дозволяє рослинам обходитися без води протягом двох тижнів, інформує Ukr.Media.

Вони перевірили експеримент, логіка якого є досить простою. Знаючи, що коли рослинам не вистачає води, вони самі виробляють етанол, вчені вирішили ввести його в ґрунт штучно.

Далі протягом двох тижнів вирощували рослини за нормального поливу. Потім ґрунт поруч з ними обробляли етиловим спиртом протягом трьох днів, після чого рослини переставали поливати.

Близько 75 відсотків рослин пшениці та рису, що були оброблені спиртом, вижили після повторного поливу за два тижні, а ось у контрольній групі необроблених рослин вижило менше п'яти відсотків.

Ботаніки з'ясували механізм цього явища. Виявилося, що рослини, позбавлені води, закрили свої продихи незабаром після обробки етанолом. Саме це дозволило їм зберігати у листі більше води, ніж необробленим рослинам.

Оскільки етанол безпечний, дешевий та широко доступний, робота вчених пропонує дешевий та простий спосіб підвищення врожайності навіть за обмеженої кількості води.

Читайте також