Перше обприскування саду навесні: коли та якими препаратами краще робити

Фото ілюстративне

Навесні саду потрібен догляд та захист від хвороб і шкідників. Варто провести 4 обприскування різними препаратами та в різний час. Перше обприскування дуже важливе, бо воно допоможе знизити хвороби та позбутися шкідливих комах, які зимували в ґрунті чи на деревах.

Перше обприскування

Уперше обприскування проводять, коли дерева ще знаходяться в зимовій сплячці, але вже почався сокорух. Температура повітря при цьому має становити 4-6 градусів тепла вдень, а вночі ще є невеликі заморозки. Терміни припадають на другу половину лютого — початок березня. Перше обприскування варто провести вчасно. У період цвітіння не можна застосовувати агресивні препарати, що допомагають позбутися хвороб і шкідників.

Препарати для першого обприскування

Обирайте засоби з високою концентрацією діючих речовин, які знищать шкідників. Також ці препарати повинні бути тривалої дії та не змиватися дощем. Зазвичай використовують карамбід, препарати міді та залізний купорос.

Карамбід

Це добриво зі вмістом азоту, яке використовують для підгодівлі рослин. У великій концентрації карамбід має фунгіцидну та інсектицидну дію, знищуючи грибки й комах. Завдяки карамбіду цвітіння дерев починається на декілька днів пізніше. У такий спосіб бруньки не постраждають від повторних заморозків. Перше обприскування проводять 7 % розчином карамбіду. Для цього на 10 літрів води потрібно додати 700 грамів препарату. Можна додати 50 грамів мідного купоросу. Однак, його спочатку варто окремо розвести, а потім - додати до розчину. Обробіть засобом крони, стовбури дерев і пристовбурну зону. Цей розчин захищає рослини від плодової гнилі, моніліозу, кокомікозу, антракнозу, моху й лишайнику.

Препарати міді

Це фунгіциди, які будуть захищати дерева від грибків і бактерій, а також - від шкідників. Препарати міді впродовж тривалого часу тримаються на поверхні дерев і не змиваються дощем. Можна використовувати мідний купорос, бордоську суміш або «Блу Голд».

Мідний купорос

Цей порошок потрібно розчинити у воді. Він допомагає в боротьбі проти кокомікозу, моніліозу, плодової гнилі, антракнозу, бактеріозу та курчавості листя. Під час першого обприскування варто використовувати 3 % розчин мідного купоросу. Перед використанням засіб процідіть.

Бордоська суміш

Це розчин мідного купоросу й негашеного вапна. Він усуває хвороби та шкідників. Упродовж тривалого часу тримається на поверхні рослин. Перше обприскування проводять 1 % розчином бордоської суміші. Для цього потрібно змішати 100 грамів мідного купоросу, 100 грамів негашеного вапна та 10 літрів води.  Щоби приготувати бордоську суміш, на 5 літрів води варто додати 300 грамів мідного купоросу, потім - розчинити в 5 літрах води й додати 300 грамів негашеного вапна. Далі - з’єднати два розчини між собою, вливаючи тонкою цівкою та постійно помішуючи.

«Блу Голд»

Препарат, що повністю розчиняється у воді та не забиває обприскувач. Дієвий проти грибків і бактерій, а також - шкідників. Перше обприскування проводять 0,6 % розчином препарату. На 5 літрів води потрібно додати 30 мл «Блу Голд».

Залізний купорос

Порошок залізного купоросу легко розчиняється у воді. Усуває основні захворювання плодово-ягідних культур і мох на стовбурах. Завдяки йому покращується колір листя та плодів, збільшується вміст вітамінів у них. Перше обприскування проводять 5 % розчином залізного купоросу. Перед використанням його потрібно процідити.

Правила проведення першого обприскування

Обприскування проводять вранці за температури 4°-15° тепла. Перед процедурою потрібно зібрати опале листя, у якому можуть знаходитися інфекції. Щоб на деревах не було морозобоїн, варто провести побілку або обгорнути стовбури агроволокном. Обробляти потрібно не лише крони дерев, а й пристовбурні кола, де ховаються шкідники. Обприскування має бути рівномірним. Середня витрата розчину на одне дерево — 1,5-2 літра.

Читайте також