Перші заморозки у саду та на городі: як врятувати рослини та урожай

Ілюстративне фото

Часто морози приходять несподівано і буквально за ніч знищують більшу частину вашої праці. Перевірте сад і город та підготуйтеся до мінусових температур прямо зараз.

Що робити з ремонтантною малиною

Другий урожай ремонтантної малини можна збирати дуже довго. Великі, соковиті ягоди спокійно красуються на гілках до грудня, якщо стоїть тепла погода. Але як тільки вдарить мороз, вони стануть водянистими та несмачними. Тобто навіть після короткочасних мінусових температур їх потрібно відразу зняти й переробити (зварити баночку варення або компоту). Можна закласти їх у морозилку, а потім пустити на смачний ароматний кисіль чи пиріг. Але краще, звичайно, вже зараз пройти та зібрати ягоди й поласувати ними досхочу, бо новий урожай запашної малини тепер буде лише наступного року. 

Що робити з яблуками та грушами, якщо вже настали перші заморозки в саду

Якщо яблука та груші підмерзли на гілках, то зберіганню вони вже не підлягають. По-перше, вони втрачають свій смак. По-друге – м'якуш у них стає несмачним та ватним за текстурою. По-третє, місця, прихоплені морозом, будуть гнити. Що робити з підмерзлим урожаєм? Відразу переробити! Вимийте плоди, видаліть кісточки та зваріть повидло. Або зробіть ароматний яблучний сидр. Можна нарізати яблука та груші пластинками та закласти в сушарку – вийдуть смачні та вітамінні фруктові снеки.

Буряк потребує прибирання в першу чергу

Найсмачніший і найкорисніший буряк – це той, який зібраний із запізненням. Річ у тому, що саме до цього часу він накопичує максимальну кількість вітамінів у плодах. Ось і виходить, що багато садівників викопують його зовсім пізно, коли настають осінні заморозки в саду. Якщо ви належите до тих городників, які тримають ці коренеплоди на грядках до морозів, то уважно стежте за прогнозом погоди і якщо обіцяють заморозки, терміново прибирайте грядки. Підмерзлий буряк зберігається дуже погано. Що робити з буряком, котрий все ж таки підмерз: Замаринувати шматочками. Натерти на тертці та розкласти по пакетах — знадобиться для заправки. Приготувати борщову заправку та зробити закрутки. Варіантів перероблення багато – використовуйте ті, які вам більше до вподоби.

Гарбузу потрібне укриття

Пізні гарбузи також ростуть на городах до холодів. Самі плоди, якщо вони обросли товстою кіркою, не бояться похолодання. А ось листя одразу обмерзає, навіть якщо був короткочасний невеликий морозець. Якщо за прогнозом очікуються мінусові температури — поставте дуги та накиньте покривний матеріал, він врятує посадки від замерзання. Якщо листя все ж таки побило морозом – терміново збирайте врожай. Великі гарбузи закочуйте на зберігання. Молоді, якщо на них є підмерзлі ділянки, переробляйте. Спробуйте зробити гарбузовий сік — в ньому маса вітамінів або зварить смачну гарбузову ікру. Варіантів перероблення гарбуза безліч, використовуйте той, який вам більше до вподоби.

Які овочі не бояться холодів

Перші заморозки в саду не страшні для моркви та капусти. Багато хто спеціально залишає моркву гартуватися до перших морозів, вважається, що від цього вона краще зберігається. Капуста також чудово тримає морозці до -5 градусів. Щобільше, це цілюще на неї діє і загартовані, охолоджені качани краще зберігаються. Але після -8 градусів листя починає відмирати, тому не перетримайте його на грядках. 

Як захистити сад від заморозків

Якщо з якихось причин ви не можете зібрати врожай у саду, то врятувати від короткочасних заморозків допоможуть димові багаття. Розпаліть звичайне багаття, а зверху накидайте зелене бадилля від рослин. Білий густий дим обволікатиме дерева та кущі та підвищить температуру повітря. Цей спосіб застосовується для захисту саду від заморозків навесні. Врятувати овочі від осіннього морозцю можна за допомогою укриття – поставте дуги та накиньте покривний матеріал. Це допоможе зберегти рослини, які ви не встигли прибрати. Але все ж таки врожай краще збирати вчасно, щоб не витрачати сили на спорудження укриттів та димарів. Тому перевірте прогноз погоди та, якщо очікуються холоди, зберіть залишки врожаю. 

Читайте також