Підвищена вологість у ванні приваблює непроханих гостей: як позбутися лусочниці

Якщо у вашій оселі підвищена вологість, ви можете здивуватись появі дуже прудких дрібних істот, розміром 0,7-1,8 см, тіло яких відливає сріблястим, сірим, зелено-жовтим кольором, або ж бути прозорим, з довгими прямими вусиками, з хвостиком у три волосинки. Швидше за все, це лусочниця - дуже давня комаха родини щетинкохвісток, сучасниця динозаврів, яка полюбляє вологі та прохолодні місця, тому зустріти її найімовірніше можна у ванні чи вбиральні, якщо там погано працює система кондиціонування. Активні ці членистоногі у нічну пору, тому ви можете довгий час і не здогадуватись, що поруч з вами постійно живуть такі квартиранти. При появі світла вони стрімголов тікають, тому зловити їх руками чи наздогнати капцем досить непросто.

Про це повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

У природі лусочниці будують свої гнізда в опалому листі, під гілляччям, камінням, у холодну пору року навідують як приватні будинки, так і багатоповерхівки, куди вони проникають самостійно через відчинені вікна, тріщини у фундаменті, підлозі та стінах, вентиляційні отвори у пошуках їжі та тепла. Також ці комахи можуть потрапити в наші оселі зі складських приміщень, з вологою паперовою тарою, адже папір є найбільшим харчовим вподобанням лусочниці, також вони полюбляють поласувати всіма продуктами рослинного походження, які містять крохмаль та полісахариди: цукор, борошно, клей, книжні палітурки, папір, натуральні тканини.

У невеликій кількості лусочниці для людини є відносно безпечними, вони не кусаються, збудників інфекційних хвороб не переносять, однак можуть завдати шкоду майну та чистоті оселі, адже при масовому розмноженні можуть суттєво псувати все, що містить складні цукри. Причому, якщо у вашій домівці підвищена вологість, вони швидко проникають й у житлові кімнати, де можуть добряче понівечити, наприклад, дорогі серцю книги чи фотографії, або ж інші предмети домашнього вжитку, такі як шпалери, штукатурку, одяг, харчові продукти.

А ще лусочниця може стати неочікуваним джерелом алергенів для вас чи ваших рідних, адже лусочки її тіла та екскременти можуть викликати страждання у чутливих осіб, через те, що містять білок тропоміозин, який, особливо у поєднанні з іншими алергенами (до продуктів харчування, інших членистоногих, паразитичних червів), може призвести до виникнення різноманітних алергічних реакцій, навіть анафілактичного шоку.

З корисного про лусочницю можна сказати лише те, що вона підтримує екологічний баланс в екосистемі комах вашого житла, адже слугує поживою для павуків та інших хижих членистоногих, а ще може бути безкоштовним та дуже цікавим атракціоном для ваших домашніх улюбленців, зокрема котів.

Для того, щоб позбавити своє помешкання від засилля лусочниці, потрібно позбавити її комфортних умов для існування та їжі. Харчові продукти варто помістити у герметичні контейнери, періодично переглядати книги та одяг. Для усунення яєць і дорослих особин цієї комахи слід застосовувати засоби на основі хлору, розчину мідного купоросу, інсектицидні аерозолі. Потрібно вчасно здійснювати генеральне прибирання оселі, не накопичувати у житлових приміщеннях макулатуру та різноманітний мотлох, дбати про цілісність водопровідних та каналізаційних труб, відсутність тріщин у будинку, а головне — слідкувати за станом вологості, яка не повинна перевищувати 40-60%. Сухий підвал, відсутність проблем з вентиляційною системою та дбайливість сусідів також гарантуватиме успіх у боротьбі з цими комахами, а ще відчуття тепла, безпеки та радість від спілкування лише з бажаними вам гостями, чого ми вам щиро зичимо.

Читайте також